Саржин яр хочуть забудувати за гроші із Фонду відновлення

Проєкт включений до списку від Кабміну.

У Саржиному яру хочуть побудувати офісний центр.

Аукціон із закупівлі послуги щодо виготовлення проєктної документації на будівництво багатофункціонального центру на проспекті Науки має відбутися 11 серпня, роботи планують виконати до кінця 2024 року. На проєкт хочуть спрямувати 7 518 934 гривні. Джерелом фінансування у тендерній документації зазначений місцевий бюджет. Про це пише Харківський антикорупційний центр.

За тиждень до оголошення цього тендеру уряд оприлюднив постанову щодо виділення 3 556 018 076 гривень із Фонду ліквідації наслідків збройної агресії Росії. Кошти отримає Державне агентство відновлення та розвитку інфраструктури України. Їх мають спрямувати на нову бюджетну програму для будівництва й відновлення інфраструктурних об’єктів, а також житлових і громадських будівель.

Держагентство своєю чергою розподілить гроші між держпідприємствами й організаціями, які до нього входять. До постанови прикріплений додаток зі списком об’єктів, на які підуть гроші. По Харківській області таких — шість. Загальна сума, необхідна для них, складе 543 795 862 гривні. Одним з об’єктів є проєкт «Нове будівництво міського багатофункціонального центру по проспекту Науки (у районі станції метро «Ботанічний сад» у місті Харків»).

«У Харківській міськраді ХАЦ підтвердили, що мова йде про об’єкт у Саржиному Яру і що нова будівля перебуватиме в її власності», — розповіли у Харківському антикорупційному центрі.

Проєкт мають утілити з 2023 по 2025 роки. На це потрібно буде 180 мільйонів гривень. У ХАЦі зазначили, що сама реконструкція Саржиного яру коштувала 281 мільйон гривень. Тоді кошти на реконструкцію виділяли з міського бюджету.

За словами архітекторки Ольги Клейтман, у Саржиному яру забудують 1,7 гектара площі (10%). Це буде комплекс із чотирьох поверхів, на яких розташують два конференц-зали, пресцентр, офісні приміщення, коворкінг, заклад харчування, техприміщення та закритий паркінг для службових машин. Будівля матиме перехід до павільйону станції «Ботанічний сад» та укриття.

Проєкт офісного центру у Саржиному яру з’явився, за словами Ольги Клейтман, ще до повномасштабного вторгнення. Розроблявся він компанією «Авантаж».

Однак в «Авантажі» заявили, що не мають відношення до цього. Комунальне підприємство «Харківзеленбуд» коментувати ситуацію не стало.

При цьому, від першого заступника директора департаменту житлово-комунального господарства Харківської міської ради Олексія Богача ХАЦ отримав підтвердження щодо планів будівництва у Саржиному яру. За його словами, новий об’єкт має розміститися на площі більше ніж 3000-4000 квадратних метрів, він дійсно буде мати перехід до метро, ескізи будівлі належать «Авантажу». Візуалізацію зі скляним фасадом Богач назвав застарілою. Хто стане розробником проєкту, наразі невідомо, оскільки потрібно дочекатися проведення аукціону з відповідного тендеру.

«До війни ми планували зробити там три- чи чотириповерховий паркінг, з’єднаний з метрополітеном. Плануємо його трошки переробити, зробити його місцем, яке включало би в себе безпековий простір — будівля буде з’єднана з метрополітеном і сама по собі буде подвійного призначення. І було б гарно, якщо б ми змогли розміщати там медичні, загальноосвітні можливості. Коли війна закінчиться, будівля може використовуватися як цивільна [споруда], паркінг чи будь-що», — пояснив Богач.

Олексій Богач зазначив: при будівництві офісного центру жодну бігову або велодоріжку не порушать. Щодо коштів на будівництво, то їх дійсно надасть держава, однак, ймовірно, це буде значно більше, аніж наразі зазначено.

«Я вважаю, що ця будівля коштуватиме не менше, ніж 600 мільйонів гривень. Фінансуватиме Державне агентство з відновлення, держава, тобто замовник самого будівництва. Міських грошей там не буде зовсім», — розповів Богач.

Як писав KharkovNEWS.info, тендер на розробку проєкту по будівництву багатофункціонального центру у Саржиному яру оголосили 2 серпня. Замовником стало комунальне підприємство «Харківзеленбуд».

Джерело

Новости Харькова