Розстріл автівки з сім’єю у Харківській області: окупанта судитимуть заочно

Суд надав дозвіл.

Клім Кержаєв перебуває на території Росії, тому він оголошений у розшук.

22 червня Київський районний суд Харкова дозволив проводити заочне розслідування щодо 25-річного російського військового Кліма Кержаєва, який відкрив вогонь по автомобілю з подружжям на дорозі біля села Велика Комишуваха в Ізюмському районі. Про це пише Харківський антикорупційний центр із посиланням на відповідну ухвалу.

Із клопотанням щодо здійснення спеціального досудового розслідування звернувся слідчийчервня. Підозрюваний, 25-річний командир 1-ї мотострілецької роти 1-го мотострілецького батальйону батальйонної мотострілецької групи 15-го мотострілецького полку 2-ї мотострілецької дивізії 1-ї танкової армії Західного воєнного округу Росії Клім Кержаєв, знаходиться у розшуку.

Кержаєва підозрюють за ч. 2 ст. 15, ч. 2 ст. 28 і ч. 2 ст. 438 (скоєння за попередньою змовою з іншими особами порушення законів та звичаїв війни, поєднане із закінченим замахом на умисне вбивство двох цивільних осіб) Кримінального кодексу України.

За даними слідства, 23 червня 2022 року Кержаєв командував підрозділом, до складу якого входила бойова машина піхоти з автоматичною гарматою, біля села Велика Комишуваха. У цей час дорогою рухався автомобіль Mazda, в якому знаходилося подружжя. коли почався обстріл, чоловік і жінка залишили машину на дорозі та побігли в напрямку іншого села, аби сховатися. Однак не знайшли безпечного місця для укритті та вирішили повернутися до автівки.

Кержаєв разом з іншими окупантами, знаходячись у бойовій машині піхоти, запустили автоматичну 30-міліметрову гармату по подружжю. Після обстрілу подружжя впало на землю. Чоловік отримав вогнепальні поранення, жінка не постраждала. Вона стала надавати чоловікові невідкладну медичну допомогу, однак не могла транспортувати його у безпечне місце, тому пішла шукати порятунку. Чоловік поки залишався на проїжджій частині біля автівки у непритомному стані.

Окупанти відкрили вогонь по автівці з автоматичної зброї. Потім підійшли до неї та побачили, що чоловік нібито мертвий. Вони віднесли його на узбіччя та скинули у кювет. 

«…таким чином виконали усі дії, які вважали необхідними для доведення свого злочинного умислу, спрямованого на умисне вбивство цивільних осіб, тобто протиправне заподіяння смерті, але з причин, що не залежали від їх волі злочин не було доведено до кінця», — сказано у матеріалах справи.

Слідчій повідомив суду, що орган досудового розслідування неодноразово викликав Кержаєва для вручення підозри, клопотання щодо обрання міри запобіжного заходу та проведення допиту. Підозра оголошена заочно. 28 березня 2023 року підозрюваного оголосили у розшук, 30 березня до нього застосували запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, 27 квітня він оголошений у державний розшук. Окупант переховується в Росії, тому слідство просило дозвіл на проведення спеціального розслідування щодо нього.

«Слідчий зазначає, що притягнути особу до кримінальної відповідальності у загальному порядку, передбаченому кримінальним процесуальним законодавством, неможливо, оскільки він переховується на території Російської Федерації, тобто у державі, яка Верховною Радою України визнана державою-агресором, у зв’язку з чим просить надати дозвіл на проведення спеціального досудового розслідування у зазначеному кримінальному провадженні», — сказано в ухвалі суду.

Суддя зазначив, що спеціальне досудове розслідування проводиться, коли злочини здійснили особи, що переховуються на тимчасово окупованій території або в Росії, намагаються ухилитися від кримінальної відповідальності, оголошені у міжнародний розшук. На його думку, обґрунтованість підозри підтверджується зібраними доказами, наявність правових підстав для надання дозволу на здійснення спеціального досудового розслідування є. Тому такий дозвіл був наданий.

Як писав KharkovNEWS.info, українські військові врятували подружжя біля Великої Комишувахи, по якому відкрили вогонь окупанти на чолі з Кержаєвим.

Захисники проводили аеророзвідку й побачили, що на дорозі стоїть розстріляна автівка. Вони відправили на місце розстрілу постраждалим записку з написом: «Йди за мною». Як пізніше розповіла жінка, вона не одразу пішла за дроном. Під час радіоперехоплення українські військові зафіксували розмову російського окупанта з дружиною. Він сказав, сміючись: «Я человека сегодня убил». Мова йшла про подружжя з Донеччини.

Джерело

Новости Харькова