Російського пілота, який бомбардував Харків, після вироку обміняють

Підполковника збройних сил Росії засудили до 12 років тюрми, Офіс генпрокурора звернувся з клопотанням про звільнення його від покарання.

Пілот, який скидав авіабомби на телевежу у Харкові, не буде відбувати покарання. Його відправлять на обмін військовополоненими.

Підполковника третього бомбардувального авіаційного полку 105 змішаної авіаційної дивізії 6 армії військово-повітряних сил та протиповітряної оборони Західного військового округу РФ Максима Криштопа звільнили від ув’язнення. Шостого березня Дзержинський суд Харкова прийняв рішення про передачу його для обміну як військовополоненого.

Про це йдеться в ухвалі Дзержинського райсуду Харкова, яку опублікували у Єдиному держреєстрі судових рішень, передає «Суспільне Харків». 

З таким клопотанням щодо російського пілота звернулася група прокурорів Офісу генпрокурора.

«Відповідно до листа Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими прийнято рішення про передачу його для обміну як військовополоненого та надано витяг із протоколу щодо прийняття рішення про затвердження списку для здійснення передачі військовополонених ворогів та звільнення оборонців України, які перебувають у полоні держави-агресора», — йдеться в рішенні суду.

Вирок підполковнику Криштопу було винесено на початку березня 2023 року, його засудили до 12 років ув’язнення за бомбардування харківської телевежі з Су-34.

«У вищевказаному бойовому розпорядженні, серед іншого, були визначені координати цілі радіотелевізійної передавальної станції Харків, кількісний склад повітряних суден два літака Су-34, а також засоби ураження шістнадцять фугасних авіаційних бомб вагою 500 кг (ФАБ-500)… У подальшому, будучі обізнаним з нормами міжнародного гуманітарного права, зокрема положеннями Женевських конвенцій, усвідомлюючи явну злочинність власних дій та бажаючи настання тяжких наслідків, злетів разом із штурманом на літаку Су-34 бортовий номер 06, спільно з іншим літаком, з військового аеродрому «Балтімор» у м. Воронежі РФ у напрямку України, близько 18 години перетнув державний кордон, і перебуваючи у повітряному просторі України о 18 годині 09 хвилин здійснив бомбардування РТПС Харків 8 авіаційними бомбами ФАБ-500 загальним тротиловим еквівалентом 2 тони 400 кілограм. За наслідками бомбардування телевізійна башта РТПС Харків отримала пошкодження металоконструкції, які значно знизили її несучу спроможність та унеможливлюють її подальшу безпечну експлуатацію, пошкоджено адміністративну будівлю станції, а також обладнання товариства з обмеженою відповідальності «лайфселл» на суму 433 965,31 гривень, обладнання приватного акціонерного товариства «Київстар» на суму 96 576,00 гривень та обладнання приватного акціонерного товариства «ВФ Україна» на суму 591 124,15 гривень», — сказано в ухвалі суду.

За кілька хвилин літак був уражений військовослужбовцями Національної гвардії України, пілот катапультувався та був затриманий наступного дня, 7 березня.

Пілота за рішенням суду звільнять з-під варти та передадуть під нагляд представникам Головного управління розвідки Міністерства оборони України для організації та проведення його обміну як військовополоненого. Підполковник не заперечував проти свого обміну як військовополоненого.

Як писав KharkovNEWS.info, третього березня 2023 року суд призначив покарання у вигляді 12 років позбавлення волі російському льотчику, який бомбардував радіотелевізійну станцію в Харкові.

Раніше Криштоп визнав свою провину і розказав, як бомбардував харків і область: 

«Я — підполковник Криштоп Максим Сергійович, заступник командира 47-го бомбардувального авіаційного полку, особовий номер Ф-891233, військова частина 45117.

У січні 2022 року командиром полку, полковником Лободою Олексієм Геннадійовичем до нас була доведена інформація про майбутню участь у бойових діях на території України. Після цього на територію частини, нашого аеродрому почалося підвезення боєприпасів, авіаційних засобів ураження. Паралельно з цим ми почали тренування з польотів на гранично малих висотах, з подолання ППО (протиповітряної оборони — ред.), тактичних пусків ракет «повітря — РЛС» (радіолокаційна станція — ред.).

Офіційно це проводилося як підготовка та участь у спільних російсько-білоруських навчаннях «Союзная решимость-2022». Після завершення навчань, в яких ми не взяли участь, ми продовжували тренування і підготовку до бойових дій.

Бойове розпорядження про нанесення ударів по території України надійшло до частини 23 лютого з 18 до 20 години. Далі командиром полку був поставлений бойовий наказ про нанесення ударів по території України, починаючи з 24 лютого.

Перший свій бойовий політ я виконав 24 лютого 2022 року з ураження живої сили противника південніше населеного пункту Балаклія. Бомбоскидання виконував фугасними авіаційними бомбами загальною вагою 3 тонни. Ціль була уражена.

Другий бойовий політ виконував 3 березня 2022 року. Бойова зарядка була аналогічна — 3 тонни фугасних бомб. Ціллю була колона бронетехніки противника в районі населеного пункту Ізюм. Аналогічно: ціль була уражена.

Третій бойовий політ виконував 6 березня 2022 року. На борту було 4 тонни фугасних авіаційних бомб. Після отримання наказу й координат, у процесі виконання бойової задачі я зрозумів, що ціллю є не військові об’єкти противника, а житлові будинки й мирні люди. Але злочинний наказ я виконав. Після бомбоскидання був збитий засобами ППО України. Після приземлення був полонений військовослужбовцями Національної гвардії України.

Усвідомлюю та визнаю потворність злочинів, скоєних мною. Хочу перепросити у всього українського народу за ту біду, що ми їм принесли. Обіцяю докласти усіх зусиль, щоб ця війна закінчилася якомога швидше і щоб притягнули до відповідальності усіх винних у геноциді українського народу».

Джерело

Новости Харькова