Росія запевняє світ, що вбивала у Грозі на Харківщині неонацистів

У Грозі загинули 52 людини, зокрема 8-річний Ваня.

На засіданні Ради безпеки ООН постійний представник РФ заявив, що 5 жовтня на Харківщині було перепоховання «високопоставленого українського націоналіста».

Дев`ятого жовтня Рада безпеки ООН провела засідання на запит української сторони, присвячене селу Гроза Шевченківської громади (Куп’янський район), де загинули 52 людини. 

Заступниця генерального секретаря ООН із політичних питань і питань розбудови миру Розмарі Ді Карло повідомила, що одна шоста частина жителів села Гроза знищена, спеціалісти ООН на місці зібрали імена цивільних: 19 жінок, 15 чоловіків і одного хлопчика.

Але постпред РФ в ООН Василь Небензя стверджував, що у Грозі загинули «націоналісти» і «неонацисти», які прийщли на поховання.»високопоставленого українського націоналіста». Нагадаємо, 5 жовтня у Грозі за ініціативою сина, Дениса Козиря, відбулося перепоховання його батька, Андрія Козиря, який загинув ще навесні 2022 року. Після перепоховання місцеві жителі зібралися на поминальний обід у місцевому кафе, люди приходили сім`ями. Зокрема, разом із батьками загинув 8-річний Ваня. Його тіло не змогли ідентифікувати через потужний ракетний удар «Іскандером».

За версією Небензі, Росія вбивала «неонацистів».

«Як відомо, у момент удару там проходив похорон одного з високопоставлених українських націоналістів. Зрозуміло, в ньому брало участь безліч його подільників, неонацистів. Невипадково, на знімках, опублікованих одразу після удару, всі тіла належать чоловікам призовного віку. З такими ситуаціями ми стикалися не раз», – заявив Небензя.

Представник Франції Ніколя де Рів’єр наголосив, що ракетна атака РФ на село Гроза – це воєнний злочин, якому немає виправдання.

«Ця атака, як і всі інші злочини, у яких винна Росія, не залишиться безкарною. Тих, хто здійснив її, буде притягнуто до відповідальності. Франція підтримуватиме українську юрисдикцію в Міжнародному суді для того, щоб боротися за покарання тих, хто скоїв ці злочини», – сказав постпред Франції.

Нагадаємо, Росія завдала ракетного удару по маленькому селу Гроза на Харківщині 5 жовтня. Вибух пролунав у той момент, коли люди зайшли до кафе на поминальний обід за Андрієм Козирем. на місці загинула 51 людина, згодом ще одна поранена померла у лікарні. Через страшенний удар багатьох людей не змогли ідентифікувати. Станом на 9 жовтня були не ідентифіковані два тіла, ще трьох людей вважають зниклими без вісті.

У Грозі за 35 кілометрів від лінії фронту загинули багато сімей. Росіяни знищили родину Козирів: загинули його дружина, дочка, син із дружиною, її батьки.

Джерело

Новости Харькова