Роман Дудін подав позовів на 380 мільйонів гривень

Колишнього голову СБУ на Харківщині обвинувачують у держзраді.

Роман Дудін хоче через суд отримати 380 мільйонів гривень.

У понеділок 21 серпня у Шевченківському районному суді Києва мало відбутися засідання по справі колишнього начальника управління Служби безпеки України у Харківській області Романа Дудіна. Однак головуючий суддя попросив самовідвід. Причиною стало завершення доступу до державної таємниці. Наступне засідання поки не призначено, оскільки спочатку повинні визначити колегію з нових трьох суддів по справі. У цей час Дудін буде знаходитися під вартою. Про це пише «Суспільне».

«Головуючий заявив самовідвід, оскільки матеріали провадження містять документи з грифом «таємно». Склад суду повинен мати відповідний доступ до державної таємниці. Цей доступ надається компетентними органами, але є обмеження по часу, скільки він дійсний. У головуючого судді доступ закінчився. Він не може зараз розглядати цю справу, оскільки в матеріалах є державна таємниця», — пояснив адвокат Дудіна Юрій Глотов.

Своєї вини Дудін не визнає. Він запевняє, що був єдиним, завдяки кому Харківщина не була «здана».

«Як я можу визнавати вину, якщо я не вчинив нічого з того, що мені інкримінують? Більше того, я вважаю, що я, напевно, єдиний, хто вчинив [нерозбірливо] для того, щоб Харківський регіон був не зданий. Що я можу визнавати? У мене офіційні документи. Документи лежать у мережі Інтернет. Офіційні документи, які кажуть, що я не підпорядковувався місцевому керівництву, що я підпорядковувався Баканову. Є переписка з Бакановим. Що я маю визнавати?», — заявив Дудін.

18 серпня Дудін подав до суду п’ять позовів на загальну суму 380 мільйонів гривень — по 100 мільйонів гривень він вимагає від Державного бюро розслідувань, Служби безпеки України та Генеральної прокуратури, ще по 40 мільйонів просить у групи прокурорів і групи слідчих. Дудін заперечує інформацію правоохоронців про те, що він утікав із Харкова.

«На групу прокурорів, слідчих, Службу безпеки України, ДБР та Офіс Генпрокурора. Позови з приводу того факту, коли пані Сапян, це речниця ДБР, 12 вересня 2022 року розповіла про нібито мою втечу на Волинь. Вона дуже впевнено це сказала, розповіла, весь світ це підхопив, цьому повірив, що я поїхав до мами чи втікав. А в цей час я був з групою спецпідрозділу, у мене на руках є всі докази, що я в Києві», — сказав Дудін.

Як писав KharkovNEWS.info, Президент України Володимир Зеленський звільнив начальника УСБУ в Харківській області Романа Дудіна 29 травня 2022 року, після приїзду до Харкова. Зеленський зазначив, що Роман Дудін не працював на захист міста з перших днів повномасштабної війни. Після звільнення Дудін опублікував кілька відео, де заявляв, що його «знесли» недоброзичливці. Власну провину не визнавав. Романа Дудіна затримали в одній з областей на заході України.

Обвинувальний акт стосовно Дудіна передали до суду 12 липня. Дудіна обвинувачують за ч. 2 ст. 111 (державна зрада), ч. 5 ст. 407 (самовільне залишення військової частини або місця служби) і ч. 4 ст. 402 (непокора) Кримінального кодексу України. Його загрожує довічне позбавлення волі. Справу почав слухати Шевченківський райсуд Києва 31 липня.

Джерело

Новости Харькова