Прокуратура розслідує розтрату коштів під час ремонту школи на Харківщині

Ремонт проводили у Люботині.

Ремонт обійшовся у загальну суму 1,7 мільйона гривень.

Харківська обласна прокуратура розслідує неякісне проведення аварійно-відновлювальних робіт у Люботинського навчально-виховному комплексі «Загальноосвітній навчальний заклад I-III ступенів — дошкільний навчальний заклад» №2. Про це повідомили у Харківському антикорупційному центрі.

У судовій ухвалі сказано, що кримінальне провадження відкрито 14 березня за ч. 4 ст. 191 (розтрата бюджетних коштів службовими особами шляхом зловживання своїм службовим становищем в умовах воєнного стану при проведенні закупівель робіт з відновлення пошкодженої інфраструктури на території Люботинської громади) Кримінального кодексу України.

До суду звернувся прокурор із клопотанням щодо надання тимчасового доступу до речей і документів по цьому кримінальному провадженню. Мова йде про договір від 26 липня 2022 року та додаткові угоди до нього щодо ремонту будівлі Люботинського навчально-виховного комплексу «Загальноосвітній навчальний заклад I-III ступенів — дошкільний навчальний заклад» №2. Цей договір був укладений департаментом капітального будівництва Харківської обласної військової адміністрації з фірмою «Харківбудсервіс».Загалом було дві угоди.

Тендер був опублікований 30 січня 2023 року й стосувався аварійно-відбудовних робіт (капітального ремонту) конструкцій дахів і покрівель, фасаду та віконних прорізів будівлі закладу освіти. Однак закупівлю проводили без використання електронної системи. Єдиним учасником і переможцем стала фірма «Харківбудсервіс», з якою ще в липні уклали договір на суму 902 300 гривень.

З фірмою уклали ще один договір — щодо капремонту конструкцій дахів, покрівель та віконних прорізів будівель їдальні, спортзалу та прибудови. Електронну систему також не використовували. Вартість цього договору склала 850 706 гривень.

Надалі на сайті публічних закупівель внесли відомості щодо виконання обох договорів по закупівлі на повну суму. Однак будівлі оглянули прокурори разом із директором закладу освіти й виявили, що ремонт був проведений неякісно.

«Разом з цим, 17.03.2023 органом досудового розслідування із залученням представника навчального закладу директора проведено огляд місця події, за результатами якого встановлено, що ремонтні роботи проведені неякісно та у не повному обсязі», — сказано у матеріалах справи.

Зокрема, неякісний ремонт зафіксували на фасаді будівлі, деякі частини будівлі були лише зафарбованими. Частково не зроблені відкоси, не повністю замінені відливи із зовнішньої сторони будівлі та проведений ремонт покрівлі. У майстерні, їдальні, спортзалі та роздягальні спортзалу встановили такі ж недоліки.

«Наявність вказаних недоліків підтвердив і директор закладу та надав детальну інформацію з приводу проведених ремонтних робіт», — зазначено у матеріалах справи.

Тому прокуратура пішла у суд, аби там надали дозвіл на доступ до документів щодо цього ремонту. Суд клопотання задовольнив.

За інформацією Харківського антикорупційного центру, директором фірми «Харківбудсервіс» є Антон Крат, засновники — Євген Логінов та Павло Платонов. Раніше фірма вже була фігурантом подібних кримінальних проваджень. Однак вироки по цих справах не винесені.

Як писав KharkovNEWS.info, поліція підозрює, що під час ремонту багатоквартирного будинку по вулиці Полтавський шлях у Харкові, який був пошкоджений через обстріли, чиновники переплатили за будівельні матеріали. Послугу з поточного ремонту по усуненню аварій закупили за 16 мільйонів гривень.

Джерело

Новости Харькова