Повісток в «Дії» не буде — міністр Федоров

Михайло Федоров відповів на питання появи повісток у "Дії".

Єдиний електронний реєстр військовозобов’язаних майже наповнений.

В Україні не будуть видавати повістки військовозобов’язаним у додатку або на порталі «Дія». Про це повідомив міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров в інтерв’ю «РБК-Україна».

«Давайте з кінця — не буде повісток у «Дії». Мені здається, що поки я працюю міністром, то все, про що ми говоримо — ми потім дотримуємося наших слів. Тому можу сказати вам впевнено, що не буде повісток в «Дії», — сказав Федоров.

Міністр також розповів про реєстр «Оберіг». За його словами, реєстр вводили в експлуатацію та наповнювали досить довго. Проте він з’явився до повномасштабного вторгнення. У кожного військкомату є інформація щодо військовозобов’язаних, вона зберігається у папках реєстру. На сьогодні реєстр майже наповнений.

«По суті, перша задача була – це відцифрувати ці папочки, внести їх в систему, для того, щоб ця інформація була онлайн. І коли ви приходите до військкомату, вона вся була в вашій справі і не потрібно було шукати цю інформацію. Тоді відразу в режимі реального часу зрозуміло для Збройних сил України, а що взагалі відбувається з мобілізацією, а скільки є військовозобов’язаних, а де вони навчалися – тобто для того, щоб робити якесь прогнозування. Цей етап закінчився, більше ніж 90% вже відцифровано саме цієї інформації», — пояснив Федоров.

За допомогою реєстру автоматизували роботу військкоматів. Міністр зазначив: це дозволить прибрати черги у самих військкоматах, Збройним силам — ухвалювати управлінські рішення щодо того, скількох та яких людей потрібно мобілізувати.

Окрім цього, при одруженні військовозобов’язані повинні приходити у військкомати та сповіщати про це. Проте у реєстрі «Оберіг» така інформація може автоматично з’являтися.

«Тому завдяки запуску цього реєстру можна буде уникнути багато таких дій. Непотрібно буде кожного разу приходити в військкомат для того, щоб сповістити його про те, що в вашому житті щось змінилося», — каже Федоров.

Як писав KharkovNEWS.info, під час мобілізації центрам комплектування дозволено вручати повістки незалежно від місця перебування військовозобов’язаних на військовому обліку. У квітні Кабінет міністрів України ухвалив постанову «Про внесення змін до положення про територіальні центри комплектування та соціальної підтримки». Положення було затверджено постановою №154 від 23 лютого 2022 року.

Джерело

Новости Харькова