Потрібна армія робочих. У Харкові відкрилася безкоштовна школа будівельників

Усіх охочих навчать ставити вікна та класти плитку.

В Україні, та, зокрема, у Харкові — величезний дефіцит спеціалістів будівельних професій. Засновники добровольчого будівельного підрозділу «Добробат» вирішили відкрити експрес-школу, де за місяць безкоштовно вчать майстерності плиточника, монтажника вікон і дверей чи штукатура. 

Дефіцит працівників будівельних професій в Україні почався ще до повномасштабної російської війни, коли кваліфіковані робітники масово виїздили на заробітки до Польщі та інших країн ЄС. Повномасштабна війна зробила ситуацію мало не катастрофічною: фахівці лишились за кордоном або були мобілізовані, а молодь не має змоги повноцінно навчатись. Тому власники будівельних бізнесів об’єднались та створили власну школу.

Від 18-ти до 60-ти

Про власну школу спеціалістів робітничих професій власник будівельного бізнесу та волонтер Сергій Сидоров мріяв ще до повномасштабної війни, але тоді на це не було ані часу, ані грошей. У 2023-му, коли потреби Харкова у будівельниках збільшились кількаразово через постійні руйнування, діватися вже було нікуди. Першу групу монтажників віконних конструкцій набрали пів року тому.

«Дефіцит дуже великий. Ми зараз відновлюємо людям вікна, стелі, і робочих рук не вистачає категорично. Я знаю, що в Україні потреба у робочих будівельних професій — мільйони. І в нас потреби великі, тому ми кращих учнів беремо до себе одразу на роботу», — розповів KharkovNEWS.info директор школи «Профбудтех».

Навчання почали з монтажників вікон. Фото: «Добробат»

Зараз у школі навчаються п’ять майбутніх монтажників віконних конструкцій, а 6 лютого розпочнуть навчання плиточники. Набрали групу з 10-х чоловік. Це — дуже різні люди, серед них багато переселенців.

«Є студенти, є переселенці, люди, що під час війни втратили свій бізнес. Беремо від 18 до 60, навчаємо також і жінок, бо ми за гендерну рівність», — каже Сергій Сидоров.

Поки що серед учнів жінка лише одна, але на будівельному ринку давно працюють і жінки-плиточниці, і жінки-монтажниці вікон, не кажучи вже про штукатурниць. У майбутньому в будівельній школі планують набирати більше ветеранів — аби допомогти їм після демобілізації швидко повернутися до мирного життя і опанувати професію, що дозволить швидко заробляти гроші.

Школи будуть по всій країні

Термін навчання — усього місяць. На відміну від професійно-технічних училищ, де молодь вчать будівельних професій півтора роки, у школі дають лише найнеобхідніші знання виключно за профілем. Викладають спеціалісти-практики, у студентів є практичні заняття на реальних будівництвах. Наприклад, нещодавно вони працювали на об’єкті, що відбудовується за програмою «єВідновлення», ставили вікна під наглядом майстра. 

Ще одна можливість для практики — харківське відділення «Добробату», волонтери якого з літа 2022 року рятують зруйновані будинки.

«Звісно, це добровольна справа. У нас немає такого, що учні зобов’язані працювати в «Добробаті», але якщо вони хочуть і мають час, то можуть доєднатися до нашого чату і виїздити на руйнування», — розповідає засновник школи.

Зобов’язання відпрацювати навчання на конкретного роботодавця теж немає: під час навчання учням викладають основи фінансової грамотності — наприклад, як прорахувати вартість замовлення для клієнта, а також як відкрити ФОП та подавати звіти, тож за бажання випускники зможуть організувати власну справу.

Україні потрібно щонайменше 500 тис. будівельників. Фото: Сергій Козлов/KharkovNEWS.info

Харківська школа будівельників стала «першою ластівкою». Організатори планують набирати більше учнів та розширити спектр спеціалізацій, а також відкрити такі школи в Києві, Дніпрі, Запоріжжі і, ймовірно, ще у 9 містах України — зараз якраз тривають перемовини з партнерами школи, компаніями, що працюють в будівельній галузі. Вони безкоштовно дають матеріали для навчання, а також своїх спеціалістів, що вчать новачків професії.

За оцінками президента Академії будівництва України Івана Назаренка, які він озвучив під час пресконференції в «Укрінформ», у країні необхідно буде додатково підготувати як мінімум 500 000 нових працівників для будівельної галузі. Лише у Харківській області налічується понад 47 000 зруйнованих та пошкоджених будівель, які потребують відновлення, і з кожним новим обстрілом потреба в будівельниках тільки зростає. 

Автор: Олена Павленко

Джерело

Новости Харькова