Омбудсмен закликає, аби у Харкові з`явилася мовна програма

Тарас Кремінь звернувся до мерів трьох міст-мільйонників.

У Харкові потрібно створити мовні програми.

Із початку року мовний омбудсмен Тарас Кремінь ухвалив рішення щодо проведення 85 заходів державного контролю. Вони були ухвалені після розгляду звернень українців про порушення мовного законодавства. Станом на 10 серпня найбільше заходів держконтролю було вжито у Києві (31 держконтроль), Одеській, Дніпропетровській та Харківській областях (15, 13 і 5 заходів із держконтролю відповідно).

«Київ, Одеса і Харків — міста-мільйонники, в яких досі немає міських мовних програм. Очільники цих громад неохоче сприяють задоволенню мовних потреб громадян, тому там критично недостатня кількість курсів з опанування української та книгарень, спустошеність бібліотечних полиць, засилля вивісок та послуг недержавною мовою», — зазначив Тарас Кремінь. — Панове очільники міст, подбайте і захистіть мовні права кожного!».

Кількість заходів із держконтролю за сферами, які перевіряли:

  • обслуговування споживачів — 24%;
  • книговидання та книгорозповсюдження — 18%;
  • комп’ютерні програми та вебсайти — 15%;
  • органи державної влади, органи місцевого самоврядування — 15%;
  • освіта — 15%;
  • охорона здоров’я — 6%;
  • підприємства, установи, організації державної і комунальної форми власності — 2%;
  • транспорт — 1%;
  • трудові відносини — 1%;
  • інформація для загального ознайомлення — 1%;
  • друковані медіа — 1%.

Зазначимо, згідно з законом, уповноважений із захисту державної мови здійснює контроль за використанням державної мови органами держвлади, місцевої влади, комунальними підприємствами, громадськими об’єднаннями, політичними партіями. На його вимогу ці органи мають протягом 30 днів надати копії документів та іншу інформацію щодо предмета контролю. Державний контроль можуть продовжити. За пів року до мовного омбудсмена українці надіслали 2020 звернень щодо порушень закону про державну мову.

Інфографіка: Тарас Кремінь

Як писав KharkovNEWS.info, омбудсмен кілька разів виносив постанови про адміністративні правопорушення мером Харкова Ігорем Тереховим. Один штраф у розмірі 3400 гривень за спілкування російською мовою в ефірі національного телемарафону Терехов сплатив.

Однак надалі мер продовжував порушувати мовний закон, тому знову отримав штраф. Його Терехов вирішив оскаржувати в суді. Штраф накладений на міського голову за ведення верифікованої сторінки у Facebook недержавною мовою. Судитися мер вирішив не як міський голова, а як громадянин.

6 квітня Київський районний суд Харкова ухвалив рішення щодо визнання протиправною та скасування постави, яку виніс уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь меру Харкова Ігорю Терехову за використання російської мови у соціальних мережах. Мовний омбудсмен подав апеляцію. Однак апеляційний суд вирішив залишити ухвалу без змін.

Джерело

Новости Харькова