Не вистачає скла та металу. Як відбудовують Північну Салтівку

Активні роботи почалися в травні, але йдуть з великими перервами.

У найрозбомбленішому районі міста працюють будівельні крани, у деяких будинках вже повністю замінили побиті вікна на нові. Але пощастить не усім: деякі салтівці вдруге зимуватимуть без опалення та з забитими фанерою вікнами.

Вулиці Наталії Ужвій, Метробудівників, Леся Сердюка — харківська околиця. До Циркунів, де у лютому 2022 року окопалися росіяни, звідси усього чотири кілометри. Багатоповерхівки мікрорайонів разом з мешканцями стали тоді мішенями окупантів. Зараз Північна Салтівка все ще — найпонівеченіший район міста.

Вікна встигнуть поставити не всім 

За столиком під абрикосою три літніх жінки п’ють каву і грають у карти. Обговорюють погоду, дітей та магнітні бурі. Ця типова для харківських двориків картина зараз виглядає досить фантасмагорично, бо сидять жінки перед своїм розбитим будинком на вулиці Наталії Ужвій, 80. Ще минулої весни під їхніми клумбами йшли траншеї, тут стояли військові. Зараз життя потихеньку налагоджується. У першому під’їзді вже відновили стіну та навіть пофарбували її. А от комунальні блага тут поки що доступні не кожному. 

«Я повернулася наприкінці травня сюди. Тоді ще стіни не було. Будівельні роботи у нас ідуть від сили три тижні. Є електрика, газ, у шостому під’їзді є вода технічна, а за питною ходимо на джерело. Як тільки воду дадуть — люди зразу повернуться. І коли вікна поставлять. Нам не кажуть, коли — ось ходили, міряли, сказали, що вже в роботі», — розповідає місцева жителька Ольга Іванівна.

Жителі дому №80 чекають на нові вікна. Фото: Сергій Козлов/KharkovNEWS.info

З під’їзду на перекур виходять водопровідники. На відновленні будинку задіяні відразу кілька організацій: «Житлобуд», «ХТМ», «Харківводоканал».

«Вода тут буде, це я гарантую. Але це не значить, що тут буде опалення. Якщо вікна не встигнуть поставити — то не буде, бо все розмерзнеться», — розповідає Сергій, бригадир водопровідників.

Вікна — найбільша проблема жителів Північної Салтівки. Від них залежатиме, чи залишаться люди зимувати вдома, чи знову шукатимуть прихистку у друзів і родичів. У тих будинках, що постраждали менше, вікна людям в основному вже поставили за бюджетні гроші. Жителі будинку 98 на Наталії Ужвій отримали їх місяць тому — не всі, а лише ті, хто був вдома та зміг надати доступ до квартир. Розповідають, що почали міняти вікна з останнього будинку по вулиці — 112-го, потім дісталися до них, тобто, у жителів початку вулиці шанси отримати вікна — найгірші.

Люди не хочуть пам’ятників

Якщо знати про Північну Салтівку лише з новин, то може здатися, що тут зруйнована кожна багатоповерхівка. Насправді ж вони постраждали дуже нерівномірно. Останній на вулиці Наталії Ужвій будинок №112 стоїть вже майже за містом. Від полів його не прикриває нічого, лише гаражі. Але будинок живий, цілий, з новими вікнами і навіть працюючим ліфтом.

«У нас були прильоти у сміттєпровід, у підвал, у квартиру на тому боці — але без пожежі. Зараз вже все є, а взимку було навіть опалення. Люди повертаються, до війни в нас було десь 600-800 жильців, а зараз, правда, не більше 100», — розповідає жителька дому Наталія.

Цей будинок важко буде навіть розібрати. Фото: Сергій Козлов/KharkovNEWS.info

Але в будинку її доньки, що теж знаходиться на Північній Салтівці, все далеко не так прекрасно. Будинок — кооперативний, у міськраді сказали місцевим жителям, що всі ремонти вони робитимуть за власний рахунок. А в деякі будинки вже ніколи не повернеться життя. Усього в Харкові, за останніми даними, збиралися знести близко 50 багатоповерхівок, що не підлягають відновленню. Зараз розбирають те, що лишилось від дому №82 по Наталії Ужвій — перший під’їзд знесуть точно, а щодо інших поки що рішення остаточно не ухвалили. Була пропозиція навіть зробити з будинку своєрідний музей під відкритим небом, нагадування про воєнні злочини росіян. Але місцеві проти — вони не хочуть жити серед руїн.

Терміни невідомі

Ніхто з будівельників на жодному з об’єктів відбудови не може точно сказати, коли саме завершить свою роботу. Ті, що працюють над відновленням будинку №80 по Наталії Ужвій розповіли, що їх частенько знімають з цього об’єкту, аби перекинути на інші роботи. На другому кінці Північної Салтівки, вулиці Леся Сердюка 42/2, будівельники розповідають, що їм час від часу доводиться робити великі перерви в роботі.

«У травні два тижні прогуляли, у червні тиждень, хоча чого б не працювати? Але я думаю так — країна у війні, половина заводів стоять — де метал брати? Маріуполя немає, по Дніпру теж прилітає часто», — робить припущення прораб Ігор.   

На цьому об’єкті чоловік працює з лютого, зараз роблять технічний поверх у першому і другому під’їздах. У першому під’їзді живуть троє людей, у другому й третьому — нікого. Комунікацій в цих під’їздах немає, будівельники не зважуються припускати, чи встигнуть відновити під’їзди до зими, кажуть — якщо будуть будматеріали, то все встигнуть.

На Леся Сердюка 42/2 роблять технічні поверхи. Фото: Сергій Козлов/KharkovNEWS.info

Усі будівельні роботи з відновлення в Харкові веде «Житлобуд-1». Директор головного підрядника міста Олександр Харченко запевнив KharkovNEWS.info, що проблем зараз із металом та іншими будматеріалами в них немає. Але обсяги робіт дуже великі. Усього по Харкову у різних районах вони одночасно відновлюють 26 багатоквартирних будинків. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Північній Салтівці розбирають пошкоджену росіянами дев’ятиповерхівку

«Деякі види робіт дуже складні, наприклад, на будинку №82 по Наталії Ужвій, плити в під’їзді повністю склались, іноді зовні все виглядає нормально, але починаєш розбирати конструкції і бачиш, що вони дуже пошкоджені», — розповів Олександр Харченко.

За даними «Харківського антикорупційного центру», із травня по липень 2023 року, управління з будівництва, ремонту та реконструкції Харківської міськради перерахувало «Житлобуду-1» за капітальний ремонт постраждалих будинків близько 32 мільйонів гривень. Найбільше грошей — 5,5 млн. грн. — витратили на відновлення будинку по вулиці Танкопія, 51, на який в березні 2022 року росіяни скинули авіабомбу. 

Олена Павленко

Джерело

Новости Харькова