Нардеп просить перевірити харківський завод через можливі спроби працювати з Росією. У Суботіна заперечують

В "Українських енергетичних машинах" запевняють, що виконання контрактів з російськими замовниками було зупинено після початку повномасштабної війни.

Народний депутат від «Слуги Народу» Мар’ян Заблоцький звернувся до СБУ та Уряду щодо можливої спроби поставок обладанння на російські атомні станції харківськими «Енергетичними машинами».

Про це Заблоцький написав у своєму Фейсбук. Нардеп наводить інформацію про те, що харківський виробник турбін міг співпрацювати із «Росатомом» уже після повномасштабної війни за схемами, що були напрацьовані раніше. Про це його поінформували неназвані анонімні джерела. Окрім того, у розпорядженні нардепа є лист одного з керівників «Українських енергетичних машин» про те, щоб росіяни не відмовлялися від українських комплектуючих.

«Прошу правоохоронців та уряд перевірити спроби поставок обладанння на російські атомні станції. Керівником Турбоатому незмінно з 2007 року є Віктор Суботін. Як стверджують мої джерела, Віктор Суботін, голова АТ «Українські енергетичні машини» (раніше АТ «Турбоатом»), схоже, організував схему поставки українського енергетичного обладнання до РФ. Схема працює з 2014 року. Контракти тоді ще АТ «Турбоатома» в росії на першому році окупації Криму та війни на Сході ні для кого не були секретом. Про них відкрито писали українські ЗМІ. Наприклад, в липні 2014 року вийшла новина про те, що «Турбоатом» завершив виробництво конденсатора для Балаковской АЕС (Саратовська область). До мене потрапив лист генерального конструктора АТ «Турбоатом» Левченка заступнику голови Балаковской АЕС Верховському від 2021 року. В ньому представник української компанії переконує росіян не відмовлятися від наших комплектуючих, в іншому разі виробник зніме з себе відповідальність за експлуатацію. По договору від 2021 року Балаковская АЕС закупила комплектуючі для турбіни. Формальним переможцем тендеру і постачальником стала російська компанія ТОВ «Комплектенерго», заснована Ольгою Долговою. У чеських реєстрах можна знайти однойменну компанію KomplektEnergo Group of companies з тією ж Ольгою Долговою у засновниках і росіянами у керівництві. Це — дочка російської компанії, яку, ймовірно, використали як фірму-прокладку, аби поставити українські вироби у росію. У техзавданні у розділі «технічні вимоги» вказано, що виробником вказаної номенклатури є харківське АТ «Турбоатом». Ця ж компанія вказана виробником турбін Балаковской АЕС. Якщо вірити документу, ворог намагається отримати вироблені в Україні частини парових турбін у кількості понад 2 тисячі штук», — повідомив Заблоцький.

За словами нардепа, граничний термін поставки обладнання змінили у розпал повномасштабної війни — з 30 листопада 2022 року на 30 червня 2025 року. Окрім того, Заблоцький стверджує, що «УЕМ» відмовляють у поставці такого ж обладнання українським АЕС, енергоблоки яких пошкоджені після російських обстрілів.

У той же час АТ «Укренергомашини» вимагає від Заблоцького спростувати озвучену інформацію.

«Укренергомашини» це заперечують і наголошують, що слова Заблоцького засновані виключно на домислах, і їх легко спростувати простим зіставленням інформації, наявної у публічному доступі. АТ «Укренергомашини» (раніше АТ «Турбоатом») справді працювало з російським ТОВ «КомплектЕнерго», поставляючи обладнання для деяких російських енергетичних об’єктів. На багатьох російських електростанціях встановлене обладнання, виготовлене «Турбоатомом» ще до здобуття Україною незалежності, і ця співпраця була продовженням виробничих ланцюжків. «Укренергомашини» наголошують, що припинення будь-яких відносин з резидентами країни-агресора стало принциповим після початку повномасштабного вторгнення РФ. Виконання укладених контрактів з російськими замовниками було одразу зупинено, а кредиторська заборгованість у загальній сумі 82,6 млн грн була списана в дохід АТ «Укренергомашини» на підставі рішення дирекції», — повідомили у пресслужбі «Українських енергетичних машин».

Джерело

Новости Харькова