На підтримку переселенців Харківська область витратить майже 400 мільйонів гривень

На сьогодні в області мешкає понад 526 тисяч внутрішньо переміщених людей.

Щодня кількість ВПО в регіоні зростає, адже триває евакуація з Куп’янського району.

За участі громадських організацій ХОВА розробила Програму з підтримки внутрішньо переміщених осіб регіону на 2023 — 2027 роки, орієнтовний обсяг коштів на її виконання складає понад 380 мільйонів гривень.

У межах обласної програми передбачено надання фінансової підтримки ВПО, які перебувають на обліку на отримання житла, для будівництва чи придбання житла. Порядок надання допомоги мають затвердити на сесії обласної ради до кінця цього року. Орієнтовно на допомогу в придбанні житла ВПО витратять 165 мільйонів з обласного бюджету, повідомили в Харківській обласній військовій адміністрації. 

Для виплати допомоги на проживання ВПО з початку року було спрямовано 8,8 мільярда гривень. 

«Кошти на компенсацію за житло у рамках програми «Прихисток» отримали 79,8 тисячі осіб на суму 363,7 мільйона гривень. Крім цього, 227 ВПО, які опинилися в скрутній життєвій ситуації, отримали з обласного бюджету адресну допомогу на суму 3,8 мільйона гривень», — розповіла в.о. директора Департаменту соціального захисту населення ХОВА Тетяна Печура.

Для надання допомоги ВПО в 5 громадах області за сприяння Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) утворюються Центри життєстійкості. Поки що це пілотні проєкти. Центри мають бути єдиним вікном для отримання всього спектру послуг з психосоціальної підтримки, гуманітарного реагування та соціальних послуг.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Харків пропонує переселенцям прихисток і роботу

Щодо працевлаштування ВПО, від початку повномасштабної війни послугами обласної служби зайнятості скористалися 8,4 тисячі внутрішньо переміщених людей, з них допомогу по безробіттю отримали 6,7 тисячі.

«За результатами роботи впродовж 10 місяців поточного року Харківська область посіла 3 місце в Україні за кількістю працевлаштованих ВПО. В межах урядового проєкту «Армія відновлення» маємо найкращий результат по Україні — по області до робіт здійснено 12,6 тисячі направлень, з них 1,4 тисячі з числа ВПО», — зазначила заступниця директора Харківського обласного центру зайнятості Олена Захуцька. 

Нині «Армія відновлення» працює у 52 з 56 територіальних громадах регіону. Серед основних робіт є розбір завалів, плетіння маскувальних сіток, надання соціальних послуг в пунктах незламності, проведення ремонтно-відновлювальних робіт. У жовтні зарплату на місяць учасникам проєкту «Армія відновлення» підвищили з 6700 гривень до 10 050 гривень, — повідомили в ХОВА.

Як писав KharkovNEWS.info, у Харкові не планують будувати тимчасове житло для переселенців. Модульні містечка, як на проспекті Ландау, не множитимуть.

Джерело

Новости Харькова