На Харківщині засіють на 20% більше полів, ніж минулого року

Роботи затримались через погану погоду.

У Харківській області у порівнянні з минулим роком засіють на 20% більше полів.

Весняно-польові роботи проводять у Лозівському, Красноградському та частинах Богодухівського, Харківського і Чугуївського районів. Фермерські господарства зараз сіють яру пшеницю, соняшник, кукурудзу, гречку та сою. Планують цього року засіяти 634 тисяч гектарів, що майже на 20% більше, ніж у 2022-му. Більше третини цих площ вже засіяні. Зазвичай до цього часу аграрії вже завершували посівну кампанію, але цього року завадила холодна весна.

«Цьогоріч вплинули погодні умови, тому посівна зсунулась на три тижні від норми. Ситуація покращується, фермерські господарства нарощують темпи робіт. Незабаром вийдемо на заплановані обсяги», — розповів заступник начальника Харківської обласної військової адміністрації Євген Іванов.

З посівною допомагають іноземні держави та міжнародні організації. Японія передала Харківській області насіння кукурудзи та соняшника. Його отримали 455 найбільш вразливих фермерських господарств регіону. Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (ФАО)  передала е насіння ячменю, гороху, кукурудзи та соняшника. Його отримали 316 господарств. 

Більше 570 тис. га посівних площ області не будуть засіяні цього року, через замінування окупантами. Трактористи, як і минулого року, ризикують життям та здоров’ям, виїжджаючи на поля. Учора у селі Турове трактор наїхав на вибухівку, на щастя, тракторист не постраждав. 6 травня на полі неподалік села Затишшя Харківського району трактор натрапив на протитанкову міну. Тракторист зазнав тілесних ушкоджень.  

Усього внаслідок дій російських окупантів постраждали 450 фермерських господарств Харківщини.  Пошкоджено та знищено 380 одиниць дороговартісної сільськогосподарської техніки.

Джерело

Новости Харькова