На Харківщині створюють тришарову систему оборони із «зубами дракона»

Нові оборонні споруди нагадують російську "лінію Суровікіна".

Україна створює нові укріплення на сотні кілометрів вздовж лінії фронту із траншеями, бетонними «зубами дракона» та підземними командними центрами.

Нові укріплення є на Донеччині біля міст Лиман та Авдіївка, на Харківщині біля Куп’янська та на півночі, вздовж російського та білоруського кордону. Про це повідомляє британське видання Тelegraph.

Масштабне будівництво нових оборонних ліній триває у рамках стратегії активної оборони у 2024 році.

«Нові оборонні споруди дуже нагадують так звану «лінію Суровікіна» – тришарову систему окопів, танкових пасток і опорних пунктів, які Росія успішно використовувала для зриву контрнаступу України. Київ повторив мінні поля, які завдавали шкоди підготовленим НАТО бригадам із західних танків і бронетехніки», — йдеться в матеріалі.

Але на відміну від росіян, українська лінія оборона повинна бути не занадто жорсткою, аби не завадити планам повернути тимчасово окуповані території.

«Проблема для українців полягає в тому, що вони не хочуть просто залишатися на місці, — каже експерт Королівського об’єднаного інституту оборонних досліджень Едвард Арнольд. – Якщо лінії залишаються статичними і взагалі не рухаються, з політичної точки зору в цьому немає нічого хорошого».

Концепція активної оборони полягає в утриманні лінії фронту, але з можливістю атакувати і знаходити слабкі місця росіян, як це сталося у вересні 2022 року, під час деокупації Харківської області.

Нагадаємо, Україна почала активно будувати фортифікаційні споруди восени 2023 року. На підсумковій пресконференції Президент України Володимир Зеленський назвав оборонні укріплення на Харківщині одними з найкращих в Україні.

Джерело

Новости Харькова