На Харківщині почали перевіряти переселенців

У Зміївській громаді перевіряють власників будинків, де проживають люди зі статусом ВПО.

Комісії приходять у будинку людей, де зареєстровані переселенці, аби перевірити, чи дійсно вони там проживають щодня.

Такі перевірки тривають у Зміївській громаді. Їхня мета — виявити людей, які зловживають виплатами за ВПО за програмою «Прихисток».

«Відбулося чергове засідання комісії, яка перевіряє домоволодіння, що отримують державну компенсацію за програмою «Прихисток» за внутрішньо переміщених осіб. На неї були запрошені господарі тих домоволодінь, у яких під час перевірки спеціалісти не застали вдома переселенців. Нагадаємо, що такі перевірки проводяться систематично, в усіх старостинських округах громади. Нещодавно комісія працювала у місті Зміїв. Заступник Зміївського міського голови Тетяна Тімофєєва ще раз наголосила на тому, що у звітах, які подають господарі до управління соціального захисту до 5 числа кожного місяця, потрібно вказувати фактичну кількість днів, коли внутрішньо-переміщені особи проживали у будинку. Адже часто-густо, переселенці виїжджають до своїх домівок, чи у справах, а у звітах господарі цих фактів не фіксують, отримуючи компенсацію за всі календарні дні місяця. Двоє господарів на комісію не з’явилися, ще декілька – викликалися повторно», — повідомили у громаді.

Під час перевірки домоволодінь були встановлені факти, які вказують на те, що ВПО у будинках не проживають, але господарі щомісяця подають звітність і отримують кошти від держави. Комісія направила три заяви до поліції, аби перевірити фактичне місця проживання переселенців.

«У разі встановлення фактів непроживання, господарі будинків, які неправомірно отримують компенсацію, будуть притягнуті до кримінальної відповідальності за статтею «Шахрайство». Перевірка «Прихистку» продовжується», — попереджають чиновники.

Джерело

Новости Харькова