На Харківщині першочергово потрібно розмінувати 190 000 гектарів сільгоспземель

До переліку регіонів, де проводитимуть першочергове розмінування, увійшли вісім.

У Харківській області першочергового розмінування потребують 190 000 гектарів сільгоспугідь.

В Україні оновили план пріоритетного повернення сільгоспземель у господарську експлуатацію. Згідно з оновленим планом, першочергово потрібно обстежити та розмінувати більше ніж 512 000 гектарів сільськогосподарських земель у країні. У 2023 році вдалося обстежити 274 000 гектарів таких земель. Про це повідомили у Міністерстві економіки України.

«За минулий рік сапери виконали значний обсяг робіт з обстеження та розмінування сільгоспземель. Нагадаю, що було обстежено 274 тисячі гектарів — це понад половина територій, які запланували повернути аграріям у використання протягом чотирьох років. Відтак план було переглянуто. До нього долучили нові землі, які будуть розміновані в першу чергу. Тепер наш орієнтир — повернути у господарську експлуатацію, в економічне використання понад 512 тисяч гектарів землі», — розповіла міністр економіки Юлія Свириденко. 

При оновленні плану урахували уточнені дані від обласних військових адміністрацій та пропозиції операторів. Розробляли план Міністерство оборони України, Міністерство внутрішніх справ, Міністерство аграрної політики та продовольства, Міністерство економіки. Як розповіли у Мінекономіки, наразі землі України розміновують уже не шість, а майже 30 операторів. Їхню кількість планують збільшити. Машин для розмінування наразі налічується близько 30. Проте темпи розмінування можуть сповільнитися.

«При цьому ми розуміємо, що найважче — попереду. Роботи з розмінування наближаються до районів, де відбувалися інтенсивні бої. І це може уповільнити темпи просування саперів. Тож дивимось на план з помірним оптимізмом», — пояснив заступник міністра економіки Ігор Безкаравайний.

Першочергове розмінування будуть проводити у:

1. Донецькій області. Розмінувати потрібно 12,8 тисячі гектарів,

2. Чернігівській області — 2 тисячі гектарів,

3. Сумській області — 85 гектарів,

4. Дніпропетровській області — 6,6 тисячі гектарів,

5. Київській області — 9,4 тисячі гектарів,

6. Миколаївській області — 44 тисячі гектарів,

7. Харківській області — 190 тисячі гектарів,

8. Херсонській області — 248 тисячі гектарів.

Нагадаємо, станом на вересень 2023 року обстеження на наявність вибухонебезпечних предметів потребували більше ніж 570 000 гектарів сільськогосподарських земель у Харківській області. Розміновано було майже 900 гектарів таких земель. Землі, які увійшли до списку Мінекономіки, це землі, які потребують саме першочергового розмінування.

Як писав KharkovNEWS.info, на початку грудня масштабне розмінування на Харківщині припинили. Через погіршення погодних умов узимку ускладнюється робота вибухотехніків. Тому поки вони працюють за індивідуальними заявками.

Джерело

Новости Харькова