МОН рекомендує вишам відновити навчання в аудиторіях. Чому це не стосується Харкова

Керівникам закладів надіслали лист із рекомендацією.

Відновити офлайн-навчання рекомендували не усім закладам вищої освіти. Окремо стоять університети, що розташовані на територіях, куди долітають російські ракети.

11 липня Міністерство освіти і науки України надіслало закладам фахової передвищої та вищої освіти лист із рекомендацію повернутися до навчання в аудиторіях.

Як пояснили у МОН, за законодавством заклади фахової передвищої та вищої освіти мають право самостійно визначатися з організаційним та безпековим форматом навчання. Однак спочатку через карантин, тепер унаслідок війни студенти вимушені навчатися онлайн, що знижує якість освіти.

«Разом з тим, вимушений перехід закладів освіти на провадження освітнього процесу в дистанційному форматі, спричинений спочатку епідемією COVID-19, а потім і збройною агресією російської федерації, в кінцевому результаті призвів до незаперечного зниження якості освіти, пов’язаного з відсутністю ефективного зворотного зв’язку з викладачами, великим обсягом домашніх завдань, технічними проблемами, недостатнім забезпеченням здобувачів освіти та науково-педагогічних працівників комп’ютерною технікою, браком спілкування, відсутністю здобуття дієвого практичного досвіду тощо», — зазначили у МОН.

Тому Міністерство виступило із рекомендацією відновити навчання в аудиторіях із нового навчального року. Однак рекомендація не стосується закладів, які знаходяться на територіях у зонах бойових дій й до яких дістають ракети С-300. Для інших закладів повернення до офлайн-навчання можливе, однак МОН наголошує: потрібно зробити освітній процес безпечним. Для цього заклади мають у липні та серпня «вжити максимальних зусиль», аби облаштувати існуючі укриття — спеціалізовані і пристосовані. На це можна залучати кошти спецфонду. В укриттях зможуть займатися студенти, коли лунатимуть повітряні тривоги.

«З огляду на зазначене рекомендуємо закладам вищої і фахової передвищої освіти з 01 вересня 2023 року максимально перейти до здійснення освітнього процесу в аудиторному форматі з урахуванням наявності та місткості укриттів. Наголошуємо, що ця рекомендація не стосується закладів освіти, розміщених на територіях, які знаходяться в зонах бойових дій, зокрема в зонах досяжності вогню ворожих РСЗВ, систем типу С-300 та аналогічних», — пояснили у МОН.

Заклади фахової передвищої та вищої освіти просять надати Міністерству освіти і науки інформацію щодо наявності облаштованих захисних споруд. Зробити це потрібно до 20 липня.

Як писав KharkovNEWS.info, 7 липня Рада оборони Харківської області дозволила закладам освіти відновити традиційне офлайн навчання. Рішення стосується дитячих садочків, шкіл, вишів, коледжів. Поновити навчання офлайн зможуть лише ті заклади освіти, які виконають кілька обов’язкових умов.

 

Джерело

Новости Харькова