Мешканців Харківщини закликають долучитися до збору дронів для ЗСУ

В області стартував проєкт "Куп’янський дрон".

Мета проєкту — до кінця року зібрати тисячу дронів для Сил оборони. Куп’янська міськрада частково компенсує витрати на виготовлення БПЛА.

Програма «Куп’янський дрон» стартувала на Харківщині 15 березня. Проєкт було започатковано Куп’янською міською військовою адміністрацією за підтримки ХОВА та Житомирської міськради.

«Це дуже важлива історія, яку ми втілюємо сьогодні. Розуміючи ті втрати, які несуть воїни, розуміючи, що для досягнення перемоги нам усім слід докладати зусилля — ми розпочали даний проєкт. Він покликаний мотивувати та заохотити людей, які можуть зібрати дрон, умовно кажучи, на власній кухні, щоб передати військовим й допомогти нашим Збройним Силам нищити ворога», — зазначив начальника Куп’янської міської військової адміністрації Андрій Беседін.

Під час війни FPV-дрони показали свою ефективність як у ролі камікадзе, так і скидів боєприпасів на противника.Такі дрони дають можливість уражати ворожі цілі на дистанціях до 10 і більше кілометрів. Одна з великих переваг FPV-дронів – їхня ціна і висока точність застосування. До прикладу, безпілотник, що коштує до 1000 доларів здатен нести на собі заряд, який у випадку успішного влучання може уразити й навіть повністю знищити БМП чи танк противника вартістю мільйони.

«Купити комплектуючі, щоб зібрати дрон, чи задонати, може кожен. Захисникам, які боронять від рашистів Куп’янську громаду, вкрай необхідна наша підтримка та допомога», — пояснив Андрій Беседін.

«Куп’янський дрон» — це самостійна платформа, що розміщена сайті Куп’янської міської ради. Метою платформи є налагодження комунікації з учасниками без розміщення персональних даних. Партнери  проєкту — мобільний додаток Дія та Міністерство цифрової трансформації. Також партнерами платформами виступають Viktory Dronrs та благодійний фонд Eventroom.

Щоби взяти участь у проєкті, громадяни України мають авторизуватися за допомогою мобільного порталу Дія під роллю «хочу зібрати дрон». Таким чином вони стають «ннженерами», тобто тими, хто безпосередньо збирає БПЛА, і проходять курс навчання, який є на сайті.

«Авторизуватися на платформі можуть і «постачальники», вони можуть забезпечувати «інженерів» комплектуючими. Долучитися до програми можуть також донатори і благодійні фонди», — розповів Андрій Беседін.

За його словами, мета проєкту — зібрати тисячу FPV-дронів до кінця року для потреб Збройних сил України. Він зазначив, що міська рада виступає як посередник між учасниками платформи, формує потреби у дронах, відповідно до заявок військових, забезпечує логістику й адміністрування.

«Зібраний «інженером» дрон проходить тестування і у разі позитивного висновку відправляється до військової частини. Міськрада частково компенсує кошти людині яка зібрала літальний апарат. Визначена сума компенсації складає 7500 гривень за кожен зібраний дрон», — пояснив начальник відділу цифрової трансформації Куп’янської міської ради Микола Курченко.

Цей проєкт є першим для Харківської області, який реалізовується органами місцевого самоврядування та загалом другий в Україні. 

Як писав KharkovNEWS.info, один із морських ударних човнів СБУ назовуть «Харків». Збір на Sea Baby триває.

Джерело

Новости Харькова