Майже третину земель у Харківській області планують розмінувати цього року

На Харківщині заміновано понад пів мільйона гектарів земель.

У першу чергу обстежують землі з критичною та житловою інфраструктурою.

Цього року у Харківській області планують розмінувати 180 000 із 570 000 гектарів забруднених вибухонебезпечними предметами земель, що складає третину. Темп робіт залежатими від кількості особового складу розміновувачів та погодних умов. Про це пише «Суспільне» із посиланням на заступника начальника Харківської обласної військової адміністрації Євгена Іванова.

«Ми будемо робити стільки, скільки буде дозволяти особовий склад і погодні умови до кінця року. Об’єктивно ми не встигнемо це зробити з огляду на кількість операторів. Працює 81 розрахунок, а це не мало — понад 330 людей особового складу урядових і неурядових організацій. Йде підготовка кадрів», — сказав Іванов.

Ті 180 000 гектарів, що планують розмінувати, — це землі, котрі потребують першочергового розмінування (за державною програмою): електролінії, узбіччя, залізничні колії, житлові забудови. Такі землі обстежують співробітники Міністерства оборони України, Національної поліції та Держслужби України з надзвичайних ситуацій.

Поки що на Харківщині обстежили понад 1000 гектарів земель, розміновано близько 377 гектарів. Сюди не входять землі, які аграрії розміновують власноруч. За словами Іванова, сільгоспземлі почали системно розміновувати ближче до кінця минулого року. Вони знаходяться на третьому місці за пріоритетністю (спочатку йде критична та житлова інфраструктура). До розмінування планують залучити більше організацій.

«Зайшли на сільгосппідприємства працювати неурядові FSD, The Halo Trust, Данська рада. Ми працюємо над тим, щоб організацій стало більше, і сподіваємося, що в цьому році нам це вдасться. Також паралельно в стадії сертифікації перебувають неурядові українські приватні компанії, які навчають персонал, закуповують техніку», — розповів Іванов.

Як писав KharkovNEWS.info, у Харківській області першочергового розмінування потребують 190 000 гектарів сільгоспугідь. До переліку регіонів, де проводитимуть першочергове розмінування, увійшли вісім.

Джерело

Новости Харькова