Майже 200 дітей: звідки на Харківщині почнуть примусову евакуацію

Більшість неповнолітніх, яким пропонують виїхати, живуть у Вовчанську.

На нараді Ради оборони Харківської області ухвалили рішення щодо обов’язкової евакуації дітей із Вовчанської територіальної громади.

Йдеться про 9 населених пунктів, зокрема й міста Вовчанськ. Усього необхідно вивезти в безпечніші місця 194 дитини. Більшість із них, 144 неповнолітніх, живуть у самому Вовчанську.

«Попередно це буде Харків, а потім будемо проводити опутування і з’ясовувати у людей, де б вони хотіли бути. Люди не хочуть виїжджати далі, ніж у Харків, але ми маємо зарезервовані місця в Харкові, а також у Полтавській та Рівненській областях», — пояснив голова ХОВА Олег Синєгубов в ефірі телемарафону.

Зараз триває узгодження процесу евакуації з Міністерством реінтеграції. Розпочати планують у вівторок або в середу. 

Для переселенців передбачене тимчасове житло в гуртожитках університетів та в інших місцях спільного проживання. За словами Олега Синєгубова, евакуація натикається на супротив батьків та опікунів неповнолітніх — люди не хочуть виїжджати з дому.  В обласній адміністрації пояснють, що змушені проводити евакуацію через те, що обстріли прикордоння останнім часом посилились. Росіяни стріляють по цивільній інфраструктурі з артилерії, мінометів та танків.

Як повідомив KharkovNEWS.info начальник Вовчанської міської військової адміністрації, треба вивозити дітей із чотирьох старостинських округів: Стариця, Вовчанські хутори, Волохівка, Варварівка. Десь, як, наприклад, у прикордонній Стариці проживає одна дитина, але батьки до сих пір відмовляються виїжджати.

«Усі люди, які хотіли, уже давно виїхали. Тепер ми отримали рекомендації Мінреінтеграції і будемо разом із поліцією проводити бесіди з батьками. Пропонуватимемо розселення на території громади, у більш безпечних місцях», — сказав Тамаз Гамбарашвілі.

Як писав KharkovNEWS.info, вранці 17 липня Вовчанськ обстріляли з артилерії, поранення отримав 60-річний місцевий житель. 

Джерело

Новости Харькова