Літмузей запрошує на виставку, присвячену топоніміці Харкова

Відвідувачів запрошують обговорити, імена яких письменників мають бути маркерами міста.

Харківський ЛітМузей анонсує вуличний виставковий проєкт «Власні назви».

В анонсі ЛітМузею вказано, що проєкт спрямований на подолання міфів колоніального мислення в топонімах міста, що пов’язані з іменами письменників різних епох. 

Виставковий проєкт Харківського Літмузею складається з кількох частин. Одна націлена на висвітлення тих російських письменників, чиї імена маркують собою символічний простір міста.

Інша частина проєкту — підсвічення тих українських письменників і письменниць, яких у цьому просторі станом на зараз немає (або їм відведено непропорційно скромне місце), проте вони на це цілком заслуговують. І своєю біографією, і своїми літературними здобутками. 

Мета виставкого проєкту «Власні назви» — вибудувати діалог з містянами про те, як само має «звучати» Харків. Які імена та культурні контексти мають оточувати харків’ян щодня.

«Харків отримав шанс на чергову топонімічну революцію. Вона вже стартувала, але попереду дуже багато роботи. ЛітМузей високо тримає планку культурних ініціатив і, відчуваючи нерв, пропонує нам рефлексії навколо топонічного простору міста», — підтримала проєкт керівниця регіонального відділення Українського інститут національної пам’яті Марія Тахтаулова.

УІНП та Харківська державна наукова бібліотека ім. В. Г. Короленка є партнерами проєкту. Його також підтримали зокрема письменники Юрій Андрухович та Сергій Жадан.

Відкриття виставки відбудеться 29 липня, о 14 — 17 годині, у Театральному сквері, вул. Сумська, 10. 

Як писав KharkovNEWS.info, музей у Харкові відновив роботу.

Джерело

Новости Харькова