Комунальницю окупантів із Харківської області засудили на сім років

Жінка працювала у відділі, який створили загарбники під час окупації Куп'янщини.

Олена Медяник проведе сім років у в’язниці.

11 січня Орджонікідзевський районний суд Харкова оголосив вирок жительці Куп’янського району Олені Медяник. Жінку визнали винною у колабораційній діяльності та призначили їй покарання у вигляді семи років ув’язнення та позбавлення права обіймати посади в органах держвлади й місцевого самоврядування на 13 років, майно не конфіскували. Про це пише Харківський антикорупційний центр із посиланням на Єдиний державний реєстр судових рішень.

Згідно із матеріалами справи, жінка народилася у Куп’янському районі, раніше судимою не була. На момент повномасштабного вторгнення росіян Медяник була головним спеціалістом у відділі житлово-комунального господарства, архітектури та власності Дворічанської селищної ради. Під час окупації їй запропонували стати «исполняющей обязанности заместителя начальника территориального управления — начальника отдела ЖКХ» у так званому «Двуречанском территориальном управлении Временной гражданской администрации Купянского района», яке створили окупанти. Вона добровільно прийняла пропозицію.

На посаді Медяник перебувала із 6 липня по 9 вересня того ж року: ходила на наради до окупаційного керівництва у Куп’янську, розсилала приписи від окупантів про потреби у паливно-мастильних матеріалах й техніці, поставила підпис на акті щодо передачі машини.

У суді жінка визнала вину лише частково. Вона сказала, що до війни дійсно була на посаді головного спеціаліста відділу ЖКГ у Дворічанській селищні раді, після початку вторгнення продовжила виконувати доручення голови селищної ради. Медяник заявляє, що під час окупації отримала погрози через те, що не виходила працювати. Свідки сказали суду, що жінка працювала у відділі ЖКГ при адміністрації окупантів.

«Під час окупації Куп’янського району вона виходила на попередню роботу, у відділі була одна, готувала інформацію за вказівкою в. о. начальника територіального управління. Ця інформація стосувалася потреб у матеріально-технічних засобах. Весь час вона була в Дворічній, до роботи приступила на початку липня 2022 року. Медяник наголошує, що працювала у зв`язку з тим, що їй погрожували: начебто якщо не буде готувати інформацію, то прийдуть спеціально навчені люди і змусять її це робити. Жінка зазначила, що на початку липня 2022 року до її двору приїжджали четверо осіб, один з яких мав зброю, і погрожували їй через те, що вона не виходить на роботу», — розповіли у ХАЦі із посиланням на вирок суду.

Як писав KharkovNEWS.info, директорка Колодязненського ліцею (Дворічанська громада) Юлія Панасюк очолила ліцей під час окупації. Її визнали винною, однак відпустили із зали суду.

Джерело

Новости Харькова