Колаборант з Куп’янська отримав максимальний вирок за українське зерно

Чоловік за указівкою росіян мав організувати крадіжку урожаю з Харківщини.

Суд визнав винним 30-річного чоловіка, який працював на росіян.

Колаборанту призначили покарання у вигляді 13 років ув’язнення з конфіскацією всього майна. Колишній головний інженер комбінату хлібопродуктів у Куп’янську навесні 2022 року влаштувався так званим «поліцейським» окупантів, а улітку пішов на «підвищення».

У серпні 2022 року окупанти запропонували йому стати «директором» так званого «державного підприємства «Продовольчі ресурси», яке загарбники створили на базі куп’янського комбінату хлібопродуктів. Чоловік погодився. Він мав організувати масове вивезення зерна з Харківщини до Росії.

«Перебуваючи на «посаді», він передав до рф декілька «пробних» партій і підготував до відправки в рф майже 700 тонн української пшениці. Однак вивезти зерно він не встиг — після звільнення Харківщини співробітники СБУ встановили місцезнаходження колаборанта і затримали», — розповів речник Управління Служби безпеки України у Харківській області Владислав Абдула.

Як удалось з’ясувати ХАЦу, мова йде про Олександра Коломійцева. Він здійснив реєстрацію «Продовольственных ресурсов» у податковому окупаційному органі, в результаті чого вказане підприємство отримало зобов`язання щодо сплати податку на прибуток у казну держави-агресора та її окупаційних органів.

Чоловіка визнали винним за ч. 7 ст. 111-1 (колабораційна діяльність) і ч. 1 ст. 111-2 (пособництво державі-агресору) Кримінального кодексу України. Вирок суду набуде чинності після того, як пройде строк на апеляційне оскарження.

Як писав KharkovNEWS.info, під час окупації територій України, в тому числі Харківської області, окупанти вивозили вкрадене українське збіжжя та насіння соняшника в Росію. Для цього росіяни створювали й продовжують створювати фірми, їхніми власниками є маловідомі люди. 

Джерело

Новости Харькова