Жителі Первомайського знову думають над новою назвою для міста

Стартувало нове громадське обговорення.

Обговорення триватиме десять днів, після чого розпочнеться голосування.

30 червня у місті Первомайський стартувало нове громадське обговорення щодо перейменування міста. За результатами попереднього голосування рішення про надання нової назви місту (виграв Добродар) мали ухвалити депутати, однак голосів не вистачило. Депутати Первомайської міської ради вирішили провести ще одне голосування. Воно відрізнятиметься від попереднього — буде проведений лише один тур. Якщо жителі не запропонують свої варіанти та депутати не проголосують за нову назву, то скоріше за все Первомайський стане Сівашем.

«Павленко Володимир, голова «ОПЗЖ», на комісії висловив позицію, що його цілком влаштовує назва «Сіваш», яку вірогідніше за усе нададуть місту, якщо ми не проголосуємо за клопотання з новою назвою. Разом із депутатами домовилися провести ще один раунд відбору назв та повторне голосування, яке, до речі, починається сьогодні», — сказав мер Первомайського Микола Бакшеєв.

Первомайський міський голова зазначив, що місто усе одно потрібно перейменовувати, оскільки воно носить радянську назву, й Національна комісія за стандартів державної мови внесла його до переліку на перейменування. Первомайський хотіли перейменувати ще у 2016 році, однак тоді також не вистачило голосів. У порівнянні із попереднім голосуванням, що проходило наприкінці квітня 2023 року, наразі голосів серед депутатів побільшало.

«Нагадаю, про потребу перейменувати місто я наголошував ще у 2016 році. Тоді на громадському слуханні мене підтримало лише 27 голосів. Якби рішення було ухвалено тоді, ми б зараз не мали клопоту і вже вісім років жили б із назвою, яка відповідає законодавству. А так, лише дякуючи Богу і Збройним силам України «руський мир» у минулому році не дійшов до нас рятувати «російськомовне місто» з радянською назвою — Первомайський. Однак назву «Добродар», яка стала переможцем на попередніх громадських слуханнях, депутати також не підтримали. Хоча треба відзначити, що на сьогодні голосуючи «за» стало більше. І зараз для ухвалення рішення не вистачає лише три голоси», — пояснив Микола Бакшеєв.

Надати свій варіант нової назви для Первомайського можна у гугл-формі за посиланням тут. В анкеті потрібно вказати прізвище, ім’я та по батькові, телефон, адресу електронної пошти, стать, вік, освіту, запропонувати назву міста та обґрунтувати її. Голосування розпочнеться за десять днів. Воно буде проходити, як і минулого разу, на платформі EDEM та у Центрі надання адміністративних послуг у Первомайському.

Як писав KharkovNEWS.info, у Первомайському стартувало голосування за нову назву міста наприкінці січня 2023 року. Топонімічна комісія відібрала 15 варіантів назв міста, за які могли голосувати мешканці. Голосування розпочалося 10 березня. У ньому могли взяти участь тільки мешканці міста. Учасникам голосування пропонували обрати з таких назв: Добродар, Холодноярськ, Златопіль, Хлібодар, Квіточ, Світоч, Озерянськ, Сиваш, Янголів та Миропіль.

Перший тур голосування завершився 9 квітня. У трійку лідерів вийшли назви — Хлібодар, Добродар і Холодноярськ. У другий тур потрапили перші дві. Другий тур голосування розпочався 12 квітня, учасники обирали між «Хлібодаром» і «Добродаром». Наприкінці квітня оприлюднили результати. Найбільше голосів набрав «Добродар». Однак на сесії депутати провалили голосування.

За два місяці, 29 червня, Микола Бакшеєв знову виніс на голосування питання щодо надання Первомайському назву «Добродар». Однак і цього разу голосів не вистачило.

Джерело

Новости Харькова