Житель Харківської області отримає перший сертифікат на купівлю житла

Сума сертифікату становить понад два мільйони гривень.

Компенсацію надають на ремонт пошкодженого житла або придбання нового. 

У Харківській області зареєстрували 1448 заяв на компенсацію за зруйноване житло за державною програмою «єВідновлення». Перший сертифікат на купівлю нового житла замість зруйнованого нададуть жителю Савинської громади (Ізюмський район). Сума компенсації складе 2,1 мільйона гривень. Про це повідомили у Харківській обласній військовій адміністрації.

На ремонт пошкодженого житла жителям Харківщини уже виплатили 318,3 мільйона гривень. Гроші отримали 3899 заявників. Ще 107,5 мільйона гривень виплатять 1264 заявникам, заяви яких затвердили. Усього по області зареєстровано 17 296 заяв про отримання компенсації за пошкоджене житло. Найбільше грошей отримають жителі Харківського району.

«Системно працюємо над покращенням роботи комісій на місцях. Прискорюємо процес винесення рішень та затвердження виплат. Люди мають отримати кошти на ремонт до початку холодів. Найбільше виплат нараховано жителям Харківського району — 170,2 мільйона гривень, Ізюмського — 156,2 мільйона гривень та Чугуївського — 51,5 мільйона гривень», — розповів голова ХОВА Олег Синєгубов.

Жителі Харкова вже отримали 43,3 мільйона гривень, і наразі погоджені виплати ще на 28,5 мільйона гривень. Люди не отримують гроші на руки.

Нагадаємо, програма «єВідновлення» стартувала у застосунку «Дія» 10 травня. На першому етапі компенсацію надавали лише людям, у яких під час війни були пошкоджені будинки або квартири. Максимальна сума, яку можна отримати за пошкоджене майно, становила 200 000 гривень. Однак із 15 вересня в Україні збільшили розмір компенсації за ремонт житла, пошкодженого через війну. Відтепер максимальна сума за ремонт у багатоповерховому будинку становить 350 000 гривень, на ремонтні роботи у приватному будинку можуть виплатити до 500 000 гривень.

Другий етап реалізації програми «єВідновлення» розпочався в Україні 2 серпня. Власники знищеного через війну житла змогли подавати заявку на отримання компенсації для купівлі квартири або будинку.

Джерело

Новости Харькова