Житель Харківщини переїхав до Полтави та збирав для окупантів розвіддані

Чоловіка затримали.

Навідник відстежував рух українських танків.

Співробітники Служби безпеки України затримали навідника, який стежив за пересуванням колон Збройних сил України на Харківщині, та запобігли передачі інформації до Росії. 45-річний житель села Черкаська Лозова (Харківський район) на початку повномасштабної війни переїхав до Полтави та звідти намагався вийти на російські спецслужби.

«В зоні особливої уваги фігуранта були маршрути руху бойових танків українських військ та їхня орієнтовна кількість. Одночасно зловмисник намагався виявити логістичні центри, які здійснюють техобслуговування та ремонт важкої бронетехніки. Рашисти планували використати цю інформацію для підготовки бойових операцій на східному фронті, у тому числі на Куп’янському напрямку», — повідомив речник управління Служби безпеки у Харківській області Владислав Абдула.

Аби вийти на російські спецслужби, чоловік публікував у прокремлівських Telegram-каналах власні повідомлення, де вихваляв президента Росії та героїзував окупантів. Слідчі встановили, що в одному чаті чоловікові запропонували негласно співпрацювати та дали перелік розвідзавдань.

Він використовував знайомих у Харківській області, аби дізнатися інформацію, випитував у них необхідні факти під виглядом дружньої розмови. Затримали навідника, коли він намагався передати розвідувальну інформацію. Під час обшуку у помешканні, яке він орендує, знайшли та вилучили комп’ютерну техніку та мобільні телефони, які доказують його злочинну роботу.

За інформацією Харківської обласної прокуратури, чоловік влаштувався у Полтаві штампувальником. У проросійській групі у Telegram зареєструвався у серпні минулого року. Він стежив за переміщенням військової техніки ЗСУ на Харківщині та Полтавщині. Його цікавив також маршрут іноземних танків.

Чоловікові оголосили підозру за ч. 1 ст. 114-2 (несанкціоноване поширення інформації про направлення, переміщення зброї, озброєння територією України) Кримінального кодексу України. Підозрюваного відправили під варту.

Як писав KharkovNEWS.info, інженер харківського університету стала російською агенткою. Жінку затримали під час дорозвідки неподалік лінії фронту.

Джерело

Новости Харькова