Ігор Терехов кличе на розмову найбільшого платника податків

Міський голова хоче спробувати повернути велике виробництво до передмістя Харкова.

19 вересня у Києві відбудеться інвестиційний форум Kharkiv Restart. Подію ініціювала Харківська міська рада. Про Харків говоритимуть поза Харковом.

На форумі очікують інвесторів, має бути архітектор Норман Фостер, який понад рік працював над концепцією відновлення міста. Серед гостей Харківський міський голова сподівається побачити представників великого бізнесу, зокрема компанії Philip Morris і McDonald’s. Перша почала будівництво альтернативного виробництва на заході України, друга не готова відкривати свої філії у місті через небезпеку.

«Я дуже хочу і надіюсь, що вони залишать своє виробництво у Харкові. Звісно, переїзд до Львова спричинений обстрілами, зокрема, комплексами С-300, і малою відстанню від кордону з Росією, але ми запросили цю компанію на форум, аби ще раз поспілкуватись і обговорити різні варіанти співпраці, надання їй преференцій для того, щоб вона залишилась», — повідомив Ігор Терехов в інтерв`ю «РБК-Україна».

Що говорять у компанії

Із 24 лютого 2022 року харківської фабрики Philip Morris зупинилася. Улітку 2023 року стало відомо про початок будівництва альтернативного виробництва. У той же час у компанії говорять, що це не релокація. Про це йдеться в офіційній відповіді на запит KharkovNEWS.info:

«Ситуація в Харківській області залишається складною. У таких умовах поки ми не можемо запускати підприємство, бо безпека співробітників завжди наш пріоритет. Саме тому компанія прийняла рішення запустити альтерантивне виробництво, адже ми хочемо самостійно виробляти свій продукт в Україні, щоб мати змогу платити податки та зарплатню співробітникам. Нова фабрика у Львівській області дозволить нашій компанії повністю задовольнити внутрішній попит, створити сотні нових робочих місць і підтримати економічне зростання України. Із початку війни ми евакуювали команду фабрики та рідних наших співробітників. Це більше ніж 1600 людей. Компанія продовжує виплачувати заробітну плату, забезпечила проживання всім евакуйованим та членам їхніх сімей. Попри всі складнощі, Філіп Морріс продовжує активно допомагати Харківщині. Компанія спрямувала понад 10 млн доларів на підтримку міжнародних гуманітарних зусиль. Так, наприклад, для громад Харківщини було закуплено 13 потужних генераторів, які були дуже потрібними в умовах дефіциту електроенергії».

Станом на літо 2023 року Philip Morris залишалася платником податків у Харківській області. За офіційною інформацією, за перші 5 місяців 2023 року  ПрАТ «Філіп Морріс Україна» та ТОВ «Філіп Морріс Сейлз енд Дистриб’юшн» до бюджетів різних рівнів сплатили близько 11 млрд грн податків.

Як писав KharkovNEWS.info, улітку 2023 року стало відомо, що Philip Morris не планує відновлювати виробництво в Харкові. 

Генеральний директор компанії Philip Morris в Україні Максим Барабаш розповів, що планує відкрити нову фабрику у Львівській області та інвестувати в неї 30 млн. доларів. Свого часу у харківську фабрику було інвестовано понад 100 мільйонів доларів.

«Минулого року російська ракета влучила в завод Філіп Морріс у Харкові та пошкодила адмінбудівлю. Поновити виробництво там неможливо з міркувань безпеки, оскільки місто нині під постійними обстрілами, а обстановка в регіоні складна», — заявив Барабаш.

До початку повномасштабної російської війни Philip Morris входив до ТОП-10 платників податків України.

Джерело

Новости Харькова