Які громади Харківщини витратять найбільше коштів на шкільні укриття

Усього на 10 укриттів планують витратити 400 мільйонів гривень.

Найбільша вартість захисної споруди складає 100 мільйонів гривень.

У цьому році громади Харківської області більш активно замовляють послуги щодо будівництва або облаштування шкільних захисних споруд. Проте деякі — за завищеними цінами. Завищення виявили на десяти укриттях. Будівництво захисних споруд замовляли від 60 мільйонів гривень.

«Більше того, окрім ремонту підвалів, стали замовляти будівництво повноцінних укриттів. Головна тенденція проведення тендерів на захисні споруди — це завищені ціни на будівельні матеріали. Тож Харківський антикорупційний центр зібрав найбільш коштовні тендери на будівництво та ремонт захисних споруд у школах», — пояснили у Харківському антикорупційному центрі.

На першому місці у переліку знаходиться Пісочинська громада. Вона планує побудувати захисну споруду у Коротичанському ліцеї майже за 100 мільйонів гривень. Договір підписаний між відділом освіти, культури, молоді та спорту Пісочинської селищної ради та фірмою «Легіонбуд». Ціни на матеріали виявилися завищеними. 

«Цікаво, що розрахункова вартість будівництва укриття при створенні проєкту становила майже вдвічі меншу суму — 53 млн грн. За бетон марки В40 планують заплатити понад 12 млн грн. Вартість одного кубометра у кошторисі — 5830 гривень, хоча виробники відпускають такий бетон по ціні до 4000 гривень за кубічний метр. Лише на бетоні переплата може скласти понад 3 млн грн. Також непокоїть ціна керамічної плитки — понад 2000 гривень за квадратний метр», — пояснили у ХАЦі.

Далі йде Люботинська громада. Будувати захисну споруду там будуть за більше ніж 66 мільйонів гривень. Послугу замовила Люботинська спеціалізована мистецька школа-інтернат «Дивосвіт». Угода укладена із будівельною фірмою «Промтекс». Бетон обійдеться при цьому будівництві за меншою вартістю, ніж у Пісочині, проте ціну на мембрани завищили удвічі.

У селі Наталине Красноградської громади спочатку обрали фірму, яка будуватиме бомбосховище, без проведення аукціону. Будівельній групі «Житлобудпроект» віддали підряд майже на 60 мільйонів гривень, ціни були завищеними, фірма — пов’язаною з «Проектним альянсом», який робив проєкт щодо цієї захисної споруди. У документації було вказано, що у бомбосховище придбають смартфон вартістю 36 000 гривень. Проте пізніше угоду скасували. Однак у новому договорі вартість сягнула 63 мільйони гривень, оскільки там прописали другу чергу будівництва (створення спормайданчику). Фірма-підрядник залишилася такою ж. При цьому, ціни на матеріали стали меншими.

Інші громади підписували договори щодо облаштування укриттів у підвальних приміщеннях закладів освіти. Найбільше грошей на це виділили Красноградська, Сахновщинська та Кегичівська громади.

«Цікава закономірність: у всіх трьох громадах під час торгів суттєво, відсотків на 20, зменшувалась очікувана вартість, але при цьому все одно залишились суттєві переплати. Тож може йти мова про прорахунки під час підготовки проєкту та визначення очікуваної вартості. У всіх трьох громадах на тендерах фігурували одні й ті самі ФОПи», — пояснили у ХАЦі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В укритті на Харківщині убили людину

Центра з обслуговування закладів та установ освіти Красноградської міськради підписав три договори на суму більше ніж 62 мільйони гривень. Усі стосуються облаштування укриттів у закладах освіти. Найбільше заплатять за укриття у 5-му ліцеї — понад 26 мільйонів гривень. Угода укладена із підприємцем Юрієм Костюком. Майже 20 мільйонів гривень віддадуть фізичній особі-підприємцю Денису Цибенку за укриття у 2-му ліцеї. У ХАЦі виявили завищення на частину матеріалів у десять разів.

Із підприємцем Костюком угоду також уклали у Слобожанській громаді. Його фірма буде облаштовувати укриття у Слобожанському ліцеї Кегичівської селищної ради за більше ніж 22 мільйони гривень. За лінолеум сплатять удвічі більше за ринкову ціну Він обійдеться у 850 гривень за квадратний метр.

Кегичівка підписала договір із фізичною особою-підприємцем Цибенком. Там відремонтують підвал під укриття у ліцеї за понад 20 мільйонів гривень. На плитку витратять більше ніж мільйон гривень (понад 700 гривень за квадратний метр). Металопластикові вікна виявилися у півтора раза дорожчими, ніж пропонують на ринку.

Дві угоди були укладені у Сахновщинській громаді. Там планують відремонтувати приміщення для укриттів. Вартість ремонтів складе 44,4 мільйона гривень. У ХАЦі з’ясували, що в обох угодах ціни на віконні блоки є завищеними.

У Балаклії на капремонт підвалу та облаштування найпростішого укриття у ліцеї №1 витратять 20 мільйонів гривень. Договір підписаний із фірмою «Бізнес Проєкт». Ціни виявилися близькими до ринкових, проте є завищення на вартості металу.

«У цілому, як бачимо, будівництво укриття «з нуля» коштує від 60 мільйонів гривень, хоча проєктні розрахунки в основному показували суму до 50-ти мільйонів гривень. Одним з факторів підвищення цін є, вочевидь, переплати за будівельні матеріали. Загалом на десять найкоштовніших укриттів у школах області планують витратити майже 400 млн грн», — підсумували у Харківському антикорупційному центрі.

Джерело

Новости Харькова