«Я в Харьков не верю, Мустафа». Нардеп говорив, що місто доведеться віддати Росії

Андрій Одарченко та Мустафа Найєм переписувались у секретному чаті.

Скандальні подробиці справи про хабар Мустафі Найєму від нардепа Андрія Одарченка відкрилися на суді з обрання запобіжного заходу. Як виявилось, парламентар вважає, що Харків доведеться віддати Росії.

Вищий антикорупційний суд розглядає клопотання про застосування запобіжного заходу народному депутату від Слуги Народу та члену антикорупційного комітету Андрію Одарченку. Його звинувачують у спробі підкупити голову Державного агентства відновлення та розвитку інфраструктури Мустафу Найєма.

На суді слідчі Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) оприлюднили уривки переписки між нардепом та головою Держагентства відновлення,, датоване серпнем 2023 року. Спілкування Одарченка із Найємом відбувалося у месенджері Threema. Це спеціалізована програма для обміну повідомленнями, яка ускладнює ідентифікацію учасників розмови, повідомляє Центр протидії корупції.

У переписці вони говорять про біткоїни: Одарченко пропонує Найєму переслати їх на криптогаманець в обмін на те, що посадовець посприяє виділенню коштів на відновлення Державного біотехнологічного університету в Харкові, ректором якого є Одарченко. Слідчі довели, що після передачі 10 тисяч доларів у криптовалюті Одарченко написав Мустафі «Прівєт». Це означало, що кошти пішли. Сам нардеп все спростовує: за його версією, він просто вчив Найєма користуватися криптогаманцями.

При цьому депутат, який просить гроші на відновлення харківського університету, впевнений в тому, що місто рано чи пізно захопить Росія. 

«Я вот, честно говоря, в Харьков не верю, Мустафа».  З контексту розмови йдеться про оборону міста Харкова, і тут народний депутат Одарченко зазначає, що він не вірить в те, що силам оборони України вдасться його втримати», — зачитала на суді фрагмент переписки представниця Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

Уся переписка між народним депутатом та посадовцем ведеться російською мовою. В одному місці Андрій Одарченко захоплюється ядерним потенціалом Росії:

«Это мощь, я много читаю, нас разметут, Иран и Китай им оружие дают. Зачем нам эти донецкие, луганские и Крым? Надо договариваться».

В іншому епізоді розмови Андрій Одарченко зізнається, що втік на Закарпаття, як тільки почалось повномасштабне вторгнення: «Я сразу как вышел, в Закарпатье поехал. Думаю, идите вы…» А потім його сім’я виїхала до Таїланду, бо там, виявляється, дешевше, ніж в Україні та Польщі.

На свій захист парламентар розповів суду, що потім повернувся в Харків та начебто допомагав малозабезпеченим людям. До нього на суд приїхала група підтримки з Харкова і показала стос подяк, які йому писали люди.

САП попросив взяти депутата під варту із альтернативною заставою у розмірі 15 млн грн. Засідання досі триває.   

Джерело

Новости Харькова