«Я не знаю школу у Харкові, де є захисна споруда, що відповідає нормам» — Олег Синєгубов

Готовність кожної школи має перевіряти ДСНС. Цю перевірку може "замовити"директор.

На території міста є школи з захисними спорудами, але таких, що відповідають нормам ДБН, немає.

Після рішення Ради безпеки, яка минулого тижня скасувала рішення про заборону на офлайн-навчання у Харківській області, керівники районних управлінь освіти і директори шкіл мають почати готувати укриття. Рішення — це саме сигнал для влади про те, що треба починати готуватися. Паралельно громади мають подумати, який формат навчання обрати з 1 вересня: онлайн, офлайн чи змішаний. У Чугуївській громаді, наприклад, уже визнали, що укриття у школах не готові і не планують повертати дітей за парти.

У Харківській області у школах є лише кілька укриттів, що повністю відповідають нормам ДБН. Очільник ХОВА Олег Синєгубов наводить кілька позитивних прикладів: ліцей «Обдарованість» (обласного підпорядкування, але на території Харкова) і Пісочинський ліцей. У Харкові похвалитися нічим: усі укриття у школах не відповідають нормам. Ті підвали, які є в наявності, кваліфікуються скоріше як протирадіаційні укриття, а от від ракет С-300 вони не врятують. Для цього доведеться будувати нові укриття. Але це займе не один рік.

«Поправте мене, але я не знаю школу у Харкові, де є саме захисна споруда, що відповідає нормам», — сказав очільник ХОВА Олег Синєгубов.

Усі підвали, які до початку повномасштабної війни були готові начебто як укриття у школах, зараз мають пройти нову атестацію ДСНС. Самостійно співробітники не можуть їх перевіряти: під час воєнного стану діє мораторій на планові перевірки. Але навряд чи якась із них зможе отримати «зелене світло», адже перекриття у наших школах не витримують прильоту ракет С-300.

«Можуть бути тільки оперативні перевірки. Рекомендую усім директорам шкіл зробити по всіх такі перевірки», — говорить т. в. о. начальника ГУ ДСНС Харківщини Сергій Чабань.

Із 120 укриттів, які перевіряли співробітники ДСНС, тільки 82 визнані придатними, причому у Харкові їх менше десяти. І це не тільки школи, а скоріше заклади вищої освіти. У ДСНС наводять такі цифри щодо готовності укриттів: по 2 споруди — у Шевченківському і Салтівському районах, по одній — у Слобідському, Новобаварському, Основянському. 

Адже саме директори шкіл несуть відповідальність за дітей і будуть приймати рішення, чи виводити дітей на навчання.

Олег Синєгубов говорить, що Рада оборони й приняла таке рішення саме для того, аби у школах почалися зміни з усвідомлення відповідальності. Воно не означає, що усі мають швидко зорганізувати навчання офлайн.

Джерело

Новости Харькова