ХОВА заплатила за ремонт обстріляного будинку фірмі-новачку з кримінальним минулим

Фірму зареєстрували у вересні 2022 року, ніякого досвіду з ремонту і відбудови в неї немає.

НАБУ відмовилось відкривати провадження за заявою Харківського антикорупційного центру.

Департамент капітального будівництва ХОВА уклав угоду з ФОП Хворост Денис Русланович про аварійно-відновлювальні роботи (капітальний ремонт) будівлі гуртожитку уц селі Докучаєвське. Підприємець погодився відремонтувати гуртожиток по вулиці Докучаєва, 12 за 6 мільйонів гривень, гроші отримав майже одразу після тендеру. 

«Цікаво, що Денис Хворост зареєстрував ФОП лише 7 вересня 2022 року. І вже за пару місяців без тендерів отримує мільйони бюджетних коштів на ремонт. При цьому в обласній адмінстрації не дуже переймались тим, що рахунки Хвороста можуть бути заблокованими. Ми намагались додзвонитись до Дениса Хвороста та поцікавитись як йому вдалось отримати цей підряд, практично без будь-якого досвіду. Але обидва його телефони були відключеними», — повідомив Харківський антикорупційний центр. 

Приводів для занепокоєння щодо цього тендеру кілька, адже на момент договору Денис Хворост розлучався з дружиною, яка стверджує, що він зловживає алкоголем, окрім того, вона подала на аліменти і зараз підрядник має відкрите виконавче провадження щодо стягнення коштів. Юрист Харківського антикорупційного центру Володимир Рисенко називає це ризиком.

«На момент укладення договору Березанським районним судом Миколаївської області вже було винесено два рішення щодо саме цього підприємця: судовий наказ про стягнення аліментів на утримання неповнолітньої дитини у розмірі четвертої частини від усіх видів заробітку, але не більше десяти прожиткових мінімумів на дитину відповідного віку, щомісячно. А також рішення про стягнення аліментів на утримання колишньої дружини у розмірі четвертої частини всіх видів заробітку (доходу), щомісяця, до досягнення дитиною віку трьох років. Виконавче провадження за наказом вже було відкрито. Тобто значна частина грошових коштів за цим договором повинна була бути стягнута державним виконавцем в якості аліментів», – говорить Рисенко.

У ХАЦі знайшли інформацію, що Хворост проблеми з законом з 16-ти років, коли його оштрафували за перебування у п’яному вигляді у метро, а зараз він обвинувачений у справі щодо крадіжки.

Харківський антикорупційний центр звернувся до НАБУ щодо можливого зловживання службовим становищем чиновників Департаменту ХОВА та розкрадання бюджетних коштів. Але реєструвати кримінальне провадження у НАБУ не стали. Тоді ХАЦ оскаржив дії правоохоронців у суді. 

«Окремо слід підкреслити неправомірні дії НАБУ за нашою заявою про кримінальне правопорушення. НАБУ не тільки не зареєструвало кримінальне провадження, як було зобов’язано за вимогами КПК, але й проводило якісь дії в позапроцесуальний спосіб. Зокрема вони повідомляють про площу відремонтованого даху, тобто детективи виїжджали на місце ремонту. Але здійснені до внесення в ЄРДР слідчі (процесуальні) дії та їхні результати є недопустимими доказами та, головне, фігуранти можливого кримінального провадження вже мають інформацію про його наявність вже до початку досудового розслідування», – підкреслив юрист ХАЦу.

У довідці, яку надав слідчий до суду, є цікавий факт: фактичний обсяг робіт – 200 квадратних метрів покрівлі, вартість одного квадратного метра ремонту покрівлі, якщо рахувати показники з довідки НАБУ, склала 34 тисячі гривень. А для порівняння у Бучанському районі вартість ремонту покрівлі у школі склала близько чотирьох тисяч гривень, порахував ХАЦ. А за суму 6,2 млн грн відремонтують майже півтори тисячі квадратних метрів, а не 200.  

Більше того, сам Департамент капітального будівництва Харківської ОДА замовляє ремонт покрівлі лікарні у Балаклії, де за 3,2 млн грн планує відремонтувати 1600 кв.м. покрівлі загалом на двох корпусах. 

У Департаменті капітального будівництва ХОВА, де нещодавно змінився керівник, зазначили, що закупівля здійснювалась з дотриманням принципів максимальної економії, ефективності, запобігання корупційним діям і зловживанням.

«По факту питання про те, як саме Департамент визначив виконавця та чи вимагали від підрядника надати докази досвіду виконання подібних робіт, у Харківській обласній військовій адміністрації залишили без відповіді», — пише ХАЦ.

Лист від в. о. директора департаменту Євгенії Іванської у ХАЦі назвали відпискою. 

Джерело

Новости Харькова