Харківський учений продав дисертацію, щоб купити автівку для ЗСУ

У вільний від роботи та волонтерства час доктор наук вирощує маракую.

Незвичайний збір організував для своїх друзів зі 113-ї бригади доктор сільськогосподарських наук Сергій Авраменко. Аби придбати автівку підрозділу територіальної оборони, він організував продаж своєї дисертації про вирощування озимих. Справа виявилась корисною і для фермерів, і для ЗСУ.

Учений Сергій Авраменко досить відомий у вітчизняному ютубі як «Український агроном», що ділиться не лише практичними порадами з рослинництва, а й демонструє, як виростити в Харкові екзотичні рослини — маракую та гранати. Нещодавно доктор наук придумав, як перетворити свої знання на практичну допомогу  Збройним силам. У нагоді стала наукова робота.

Маракуя не годиться для зборів

Співробітник Інституту рослинництва імені Юр’єва Сергій Авраменко, як і більшість українців, має друзів у ЗСУ. Його товариші служать в 113-й бригаді ТРо, у найгарячиших точках — були в Бахмуті чотири місяці, а зараз воюють на Куп’янському напрямку. З перших днів війни харківський вчений разом з іншими служителями та прихожанами протестантської церкви «Блага вість», до якої він належить, допомагав своїм одновірцям, які пішли добровольцями на війну. Спочатку збирали на безпілотники, які минулого року були у великому дефіциті, потім постала необхідність купити хлопцям нормальний автомобіль.

«Постійно треба ремонтувати автівки, постійно рвуться колеса, летить ходова частина. Автівка в них — старенький «уазік», такими раніше в колгоспах їздили, вся бита-перебита. Почав думати, де взяти гроші. Дивлюся — всі щось потрошку продають. Подумав спочатку продавати свої рослинки», — розповів Сергій Авраменко KharkovNEWS.info.

Рослинками вчений мило називає свої дослідницькі плантації екзотичних овочів та фруктів, які він висаджує на великому полі в Ізюмському районі і на маленькому городі в Харкові. У холодному слобожанському кліматі Авраменко примудрився вирощувати і гранати, й інжир та актинідії, а також кактуси та бамбук. Але найвідоміша жителька його плантації — маракуя. Аграрій взявся її розводити чотири роки тому, ліана навіть зимувала надворі, але вже під час війни екзотична рослина вимерзла. Сергій Авраменко почав справу заново, і цього року отримував непоганий врожай — фруктів було багато, і вони добре дозріли.

Учений спершу думав продавати саджанці, але, порахувавши можливий прибуток, зрозумів, що на позашляховик для розвідників ТРо не вистачить.

«Люди цікавляться, просять саджанці, але мені поки немає часу гратися росточками — дорого їх продати неможливо», — каже вчений.

Тож мрію про оранжерею екзотичних рослин довелося відкласти до мирного часу, а поки що на поміч прийшла дисертація.

Перший наклад розкупили за день

Сергій Авраменко спеціалізується на технології вирощування озимих зернових культур. У цій галузі він проводить семінари та консультації, а у 2018-му році захистив докторську дисертацію. Оскільки вирощуванням зернових в Україні цікавляться значно частіше, аніж розведенням маракуї, вчений вирішив перетворити свою наукову працю на «колеса для ЗСУ».

Дисертація досі в продажу. Фото: скриншот відео Сергія Авраменка  

«Найважче було визначитися з сумою. Спочатку думав, хто скільки дасть, але потім порахував, що лише собівартість видання коштуватиме півтори тисячі гривень, а якщо люди почнуть давати за неї по 100 чи 200 гривень, то це буде несерйозно. Порадився з друзями і визначив, що буду продавати по 5 тисяч гривень. Це вартість тонни пшениці, для аграріїв, які цим серйозно займаються, це цілком доступно», —.розповідає доктор наук.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Одинадцятирічний хлопець зібрав 16 000 гривень для ЗСУ

Перші три експериментальні примірники купили в той же день і замовили ще, так що невдовзі наукова праця поїхала у всі куточки України, а на рахунок вченого-волонтера почали надходити гроші. Деякі власники фермерських господарств платили за книжку вдвічі чи втричі більше, бо розуміли, куди підуть гроші, а один раз автору довелося у якості винятку зробити знижку в дві тисячі для молодого аграрія, що дуже хотів мати в себе його працю. Були випадки, коли з одного господарства надійшло одразу два замовлення — від голови і від головного агронома.

«Питаю — навіщо, у ваш агрохолдинг вже замовляли. А він каже: «Я в кабінеті начальника побачив, попросив глянути, а той каже — поки сам не прочитаю, тобі не дам», — згадує Сергій Авраменко.

Авітвка вже поїхала на Куп’янський напрямок. Фото: скриншот відео Сергія Авраменка

Чи принесуть нові знання користь аграріям у вирощуванні зернових, буде зрозуміло вже наступного сезону. Але для розвідроти вона вже є — на зібрані від продажу дисертації кошти придбали Nissan X-Trail.

Дисертація все ще в продажу. Сергій Авраменко мріє зібрати і на другу машину для військових, а якщо не вистачить коштів — спрямувати весь прибуток на ремонт вже придбаного автомобіля. 

Автор: Олена Павленко

Джерело

Новости Харькова