Харків’яни зможуть повідомляти про знищене житло у міжнародний Реєстр збитків

Для цього необхідно мати акт обстеження від місцевої влади.

Власники знищеного під час повномасштабної війни майна зможуть у «Дії» подати заяву про пошкоджене або знищене житло в міжнародний Реєстр збитків.

Про це повідомив віцепрем’єр-міністр з інновацій, розвитку освіти, науки і технологій Михайло Федоров.

«Підписав угоду з виконавчим директором міжнародного Реєстру збитків, завданих агресією рф проти України, Маркіяном Ключковським. Дія стає важливою частиною передачі і відображення масштабів збитків від російської агресії», – написав Федоров.

Уже з квітня через «Дію» можна буде подати заяву про пошкоджені або знищені квартири, будинки, дачі. Зробити це можна за наявності Акту про обстеження від місцевої влади. Потім буде можливість подати заяви в Реєстр, якщо не було звернень до місцевої влади.

«Це перший кейс міжнародного обміну даними, для якого використовуватимуть Дію. Крім того, пізніше можна буде подавати через Дію заяви про вимушене переміщення, шкоду життю, здоровʼю, тортури та сексуальне насильство. Згодом можна буде подати заяву про шкоду інфраструктурі, а бізнесу – звернутись із заявами про відшкодування збитків», – зауважив Федоров.

У Міністерстві юстиції працюють над процесом репарацій, а «Дія» допомагає зробити процес подання заяв до реєстру простим. Міжнародний Реєстр збитків створили під егідою Ради Європи у травні минулого року. На сьогодні до Реєстру долучилися 43 країни та ЄС, зокрема США, Японія та Канада. Його мета – зафіксувати всі заяви про шкоду, яку завдала війна, щоб Росія виплатила Україні та українцям справедливі репарації.

Україна разом із міжнародними партнерами працює над створенням механізму, який конвертує інформацію з Реєстру в рішення про виплати компенсації Україні і тим, хто постраждав від війни.

Нагадаємо, у Харкові внаслідок російських обстрілів зруйновано понад 5000 будинків, зокрема 500 з них не можна відновити.

Джерело

Новости Харькова