Харків’яни можуть подати заявку на компенсацію за знищене житло: як це зробити

Компенсацію надаватимуть через "Дію" у формі електронного житлового сертифіката.

Тепер власники знищеного житла можуть придбати нерухомість на первинному або вторинному ринках. Витрати гроші на будівництво домівки на своїй ділянці поки не можна.

Із 2 серпня стартував другий етап реалізації програми «єВідновлення». Відтепер власники знищеного через війну житла можуть подати заяву на отримання компенсації для купівлі квартири або будинку. Зробити це можна у застосунку «Дія». Однак отримати кошти зможуть лише одноосібні власники житла. Про це повідомили у Міністерстві розвитку громад, територій та інфраструктури України.

Компенсацію нададуть людям, чиє житло було зруйноване після 24 лютого 2022 року, не підлягає відновленню та знаходиться на підконтрольній Україні території (не на окупованій та не у зоні активних бойових дій).

Аби подати заяву у «Дії», спочатку потрібно відправити інформаційне повідомлення щодо пошкодженої або знищеної нерухомості, якщо раніше власник не подавав таке. Повідомлення треба надіслати у Державний реєстр речових прав на нерухоме майно. Також можна це зробити на порталі «Дія» або у центрах надання адміністративних послуг.

Далі треба відкрити у «Дії» послугу «єВідновлення», за наявності обрати пільгову категорію, надати контактні дані та замовити довідку про несудимість.

Заяви буде розглядати спеціальна комісія, яку створять органи місцевого самоврядування. Крім того, вона робитиме перевірку знищеного житла та на підставі обстеження прийме рішення щодо компенсації. Надалі заяви щодо отримання компенсації за зруйноване житло будуть приймати у ЦНАПах, нотаріуси та в органах соцзахисту. Компенсація — це не гроші, а електронний сертифікат.

«Сама ж компенсація надаватиметься заявникам у формі електронного житлового сертифіката. Його можна буде використати для купівлі житла на первинному чи вторинному ринках, або ж інвестиції в майбутню нерухомість», — розповіли у Міністерстві.

Пізніше програму «єВідновлення» ще розширять. Тоді можна буде отримати компенсацію для будівництва нового приватного будинку на своїй земельній ділянці.

Детальну інформацію щодо програми «єВідновлення» можна знайти за посиланням тут (розділ «Зруйноване житло») або на спеціальній урядовій гарячій лінії за номером телефону — 1545 (кнопка 2).

Як писав KharkovNEWS.info, програма «єВідновлення» стартувала у застосунку «Дія» 10 травня. На першому етапі компенсацію надавали лише людям, у яких під час війни були пошкоджені будинки або квартири. Максимальна сума, яку можна отримати за пошкоджене майно, становить 200 000 гривень.

Джерело

Новости Харькова