Директора харківського завода судитимуть за розтрату 36 мільйонів гривень

Екскерівник переховується від слідства.

Екскерівник авіапідприємства змовився зі знайомим із Німеччини, аби привласнити державні кошти.

15 грудня прокурор Спеціалізованої антикорупційної прокуратури завершив досудове розслідування по справі щодо екскерівника Харківського державного авіаційного виробничого підприємства. Його обвинувачують у розтраті понад 36 мільйонів гривень.

«На сьогодні детективами НАБУ за дорученням прокурора відкрито матеріали справи стороні захисту для ознайомлення», — розповіли у САП.

Слідчі встановили, що із травня 2013 року по січень 2015 року керівник ХДАПП зловживав службовим становищем. Він перевів гроші авіапідприємства іншому суб’єкту господарювання, який зареєстрований за кордоном, та знаходилося під контролем його знайомого, громадянина Німеччини. Кошти віддав фірмі начебто за агентські послуги з продажу товарів військового призначення за кордон. Усього було переведено 553,24 тисячі євро і більше ніж 1,93 мільйона доларів. Однак насправді авіапідприємство не отримало ніяких послуг. Авіапідприємство зазнало збитків на 30 мільйонів гривень. Надалі керівник продовжив привласнювати гроші.

«У жовтні 2014 року посадовець, продовжуючи дії, спрямовані на привласнення коштів держпідприємства та діючи спільно зі своїм знайомим, підписав контракт з цим же суб’єктом господарювання на постачання заводу двох авіаційних систем та забезпечив переведення держпідприємством передоплати на суму 472 тис. дол. США (це близько 6 млн грн за курсом НБУ). Проте встановлено, що указані кошти особи привласнили, а для приховання цих злочинних дій згодом була підписана додаткова угода до контракту про неможливість постачання систем у раніше обумовлені строки», — повідомили у САП.

Екскерівника Харківського авіапідприємства обвинувачують за ч. 5 ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) і ч. 1 ст. 366 (службове підроблення) Кримінального кодексу України. Слідству відомо, що він переховується на території Росії та тимчасово окупованій території, тому щодо нього проводили спеціальне досудове розслідування. По спільнику проводять окреме кримінальне провадження. Він обвинувачується за ч. 5 ст. 191.

Як писав KharkovNEWS.info, підозру у розтраті екскерівнику Харківського авіапідприємства оголосили влітку 2021 року. Йдеться про Ігоря Сунцова, який перебуває в розшуку з 2021 року. Відомо, що Сунцов добровільно зайняв псевдопосаду заступника голови з питань інфраструктури так званої окупаційної адміністрації Запорізької області. Він був головним конструктором на «Мотор Січ», керівник якого Богуслаєв затриманий за державну зраду, у 2014 році був першим заступником, а у 2015 році — в. о. директора Харківського авазаводу, який входив до концерну «Укроборонпром». 

Джерело

Новости Харькова