Де у Харкові не рекомендують набирати воду після витоку палива

Після витоку великої кількості палива з нафтобазі у місті перевіряють воду та ґрунт.

На Харківщині на перевірку відібрали проби ґрунту та води з поверхневих водойм і підземних джерел водопостачання.

Проби узяли 12 і 13 лютого, зокрема у джерелі неподалік Петренківського водоймища, яке знаходиться близько до місця аварії. Окрім того, на дослідження відібрали воду у річках Немишля, Харків, Уди, Лопань та Сіверський Донець. Результати досліджень поки невідомі. Як зазначила заступниця гендиректора Харківського обласного центру контролю та профілактики хвороб Неля Новіцька, вживати воду з централізованого водопостачання безпечно, проте воду з індивідуальних свердловин біля місця аварії краще поки не набирати.

«Потрібен час, щоб нафтопродукти просочилися у підземні водоносні горизонти. Ми їх зможемо знайти через деякий проміжок часу: тиждень, два, місяць. Зараз сказати через скільки ми їх знайдемо неможливо. Все залежить від складу ґрунтів, температурних умов. Щодо джерел на території міста, то ми досліджуємо їх щомісяця. На жаль, вміст нафтопродуктів у питній воді з децентралізованих джерел не нормується», — розповіла «Суспільному» Новіцька.

За словами Нелі Новіцької, норма вмісту нафтопродуктів у питній воді 0,3 міліграма на кубічний дециметр. Проте якщо вміст вищій за норму, сказати, що людина, яка випила таку воду, одразу захворіє, не можна. Нафтопродукти впливають разом з іншими речовинами, які містяться у питній воді та у ґрунті.

«Якщо буде якийсь вплив на здоров’я, то це будуть значно віддалені наслідки, які ми взагалі, можливо, не пов’яжемо з цією аварією. Нафтопродукти можуть просочуватися через підземні водоносні горизонти. Люди, які вживають воду з приватних колодязів, свердловин, то вони певну кількість нафтопродуктів споживають», — сказала Новіцька.

Як писав KharkovNEWS.info, у «Харківводоканалі» повідомили, що витік палива, який стався через обстріл нафтобази у Немишлянському районі, не вплине на якість водопровідної води у Харкові, оскільки водозабори комунального підприємства «Харківводоканал» розташовані вище за місце впадання річки Уди у Сіверський Донець.

Нагадаємо, бензиновий сморід та масні плівки на воді з’явилися на наступний день після того, як російські безпілотники спричинили пожежу на нафтобазі у Немишлянському районі, що забрала життя сімох харків’ян. Нафтобаза неподалік вулиці Котельної була збудована ще за радянських часів. За офіційними даними, вона знаходилася на відстані у понад 500 метрів від приватної забудови.

«Сморід жахливий. Мешканці Жихора скаржаться на сморід, у центрі міста на «Стрілці» теж пахне жахливо — тим більше, це не бензин, це дизель. Річка Немишля впадає в Лопань, Лопань — в Уди, а та — в Сіверський Донець, звідки забирають питну воду населені пункти Донецької області. Я вже мав розмову з представниками Донеччини, і вони вже там очікують», — розповів KharkovNEWS.info про ситуацію на річках екоактивіст Артем Приходько.

Джерело

Новости Харькова