Чиновниця, бухгалтер та ексзалізничник: на Харківщині судитимуть трьох колаборантів

Усі троє переховуються від слідства.

Обвинувальні акти стосовно трьох колаборантів направлені до суду.

42-річна обвинувачена торік наприкінці липня добровільно підписала договір та обійняла посаду «начальника отдела статистики ВГА Волчанского района Харьковской области».

«До звільнення ЗСУ Вовчанська колаборантка подавала пропозиції до проектів програм соціально-економічного розвитку міста та проектів бюджету під егідою рф. Також вона брала участь у нарадах, які проводили керівники незаконного органу влади», — повідомили у Харківській обласній прокуратурі.
 
Наразі обвинувачена переховується від правосуддя на території рф. Її заочно судитимуть у Чугуївському міському суді Харківської області.

За цією ж статтею (ч. 5 ст. 111-1 КК України) судитимуть 48-річну мешканку Куп’янська. 

За даними слідства, після незаконного вторгнення збройних сил рф на територію Харківщини жінка добровільно погодилась співпрацювати з окупантами та обійняла посаду головного бухгалтера у так званому «Государственном предприятии «Купянское лесное хозяйство», створеному на матеріально-технічній базі українського підприємства.

Колаборантка зокрема займалась координуванням та налагодженням виробничої діяльності підприємства, формувала і погоджувала бюджет для виплати заробітної плати та матеріальної допомоги у російських рублях працівникам.

Наразі жінка переховується від слідства і перебуває в розшуку. Її судитимуть заочно в Червонозаводському районному суді м. Харкова.

Санкція статті передбачає покарання у виді позбавлення волі на строк від п’яти до десяти років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від десяти до п’ятнадцяти років та з конфіскацією майна або без такої.

Також у розшуку перебуває експрацівник «Укрзалізниці», який організовував сполучення з рф. 

38-річного чоловіка судитимуть за фактом пособництва державі-агресору (ч. 1 ст. 111-2 КК України).
 
За даними слідства, вже колишній співробітник регіональної філії «Південна залізниця» АТ «Укрзалізниця» під час окупації селища Купʼянськ-Вузловий добровільно почав співпрацювати з російськими загарбниками.
 
У липні минулого року він обійняв посаду «начальника службы эксплуатации (движения) «гп «Купянская железная дорога».
 
«Посадовець» керував залізничним рухом на окупованій території Куп’янського району, слідкував за ефективним використанням рухомого складу залізниці в інтересах окупантів. Крім того, він контролював рух російських військових ешелонів з технікою та боєприпасами для ведення бойових дій проти Сил оборони на східному напрямку. За свою роботу він щомісячно отримував 82500 російських рублів», — повідомили в прокуратурі.
 
Нині чоловік перебуває у розшуку. Обвинувальний акт розглядатимуть у Чугуївському міському суді Харківської області.
 
Санкція статті передбачає покарання у виді позбавлення волі на строк від десяти до дванадцяти років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від десяти до п’ятнадцяти років та з конфіскацією майна або без такої.

Як писав KharkovNEWS.info, під час окупації передмістя Харкова колаборант відбирав їжу у дітей. За це він отримав привілеї від росіян.

Джерело

Новости Харькова