Через пожежу на нафтобазі у Харкові можуть піти кислотні дощі — науковиця

Сірковмісні сполуки від горіння нафтопродуктів потрапили в повітря.

Наступні два-три дощі у Харкові можуть бути кислотними.

Це наслідок масштабної екологічної катастрофи на нафтобазі у Немишлянському районі, яка сталася через обстріл російських безпілотників. Про це повідомила фахівчиня з промислової екології, доцентка кафедри хімічної техніки та промислової екології НТУ «ХПІ» Тетяна Тихомирова в інтерв’ю «Суспільному».

Як пояснила Тетяна Тихомирова, найбільшої шкоди повітря зазнало саме під час вибуху та горіння нафтопродуктів. Імовірно, це було паливо та мазут. Після згорання нафти залишилася сажа. Її дрібні частинки залишилися та розповсюджуються територією міста. Навіть, якщо не відчувається запах, сажа все одно є. Наприкінці лютого показники по вмісту шкідливих речовин у повітрі можуть бути перевищені.

«А сажа є небезпечною, тому що вона сама по собі забиває дихальні шляхи людини й на ній осаджуються всі інші речовини. Вона діє як сорбент. Це як активоване вугілля — вона на себе збирає все те, що додатково літає в нашому повітрі, а потім ми цим дихаємо. На жаль, в нас недостатньо станцій моніторингу атмосферного повітря. Треба подивитися наприкінці місяця, які дані отримає найближча до Немишлі державна станція спостереження. Там повинні бути перевищення по багатьох показниках», — пояснила Тихомирова.

Окрім цього, через потрапляння у повітря сірковмісних сполук, у Харкові можуть піти кислотні дощі — рівень рН яких складатиме 4-4,5. Кислотні дощі небезпечні для людей, дерев і навіть будівель. Вони можуть розповсюдитися від епіцентру вибуху у Немишлянському районі на відстань до 20 кілометрів. Наслідки горіння, можливо, будуть відчуватися ще тиждень-два.

«На жаль, у неділю і понеділок [11-12 лютого — ред.] не було вітру, причому пішов дощ, і воно так «зависло» на цьому місці. І дуже багато, те, що науковці передбачають, потрапило у повітря сірковмісних сполук, які зараз із дощем утворюють кислотні дощі. От наступні два-три дощі з такими розрахунками можуть бути з іншим рН. Взагалі краще під такі дощі не потрапляти. У нас немає зараз зеленого листя, тобто дерева не отримують цього пошкодження зеленого листя, але природа вже почала прокидатися, для будівель так само це некорисно. Якщо ви без капелюха йдете, без парасольки — для волосся це не є корисним. Десь тиждень треба перечекати ці дощі все ж таки. На відстані і два, і 20 кілометрів кислотний дощ буде пов’язаний саме з тим, що трапилося на Немишлі», — сказала Тихомирова.

Як писав KharkovNEWS.info, на п’ятий день після екологічної катастрофи по руслах річок Харківської області почали встановлювати бонові загородження. Вони потрібні, щоб зупинити розповсюдження нафти. Проте уловлювачі нафтових плям не спрацювали.

 

Джерело

Новости Харькова