Бойову частину «свіжої» російської ракети, що знайшли у полі на Харківщині, забрали на експертизу

Ракета впала у Коломацькій громаді.

Бойова частина ракети виготовлена у Росії минулого року.

Прокурори Харківської обласної прокуратури, слідчі Служби безпеки України та фахівці Центрального науково-дослідного інституту озброєння та військової техніки Збройних сил України оглянули бойову частину російської ракети Х-32, що знайшли у полі на території Богодухівського району минулого тижня.

Як розповів виконуючий обов’язки прокурора підтримання публічного обвинувачення управління протидії злочинам, вчиненим в умовах збройного конфлікту Микита Дальока, під час огляду у бойовій частині російської ракети знайшли та зафіксували компоненти іноземного виробництва. Ракета виготовлена відносно нещодавно.

«По-перше, встановлення будь-яких компонентів, що вироблені поза територією у межах Російської федерації. Це є важливим, оскільки згідно з попереднім дослідженням маркувань на вказаній ракеті, встановлено, що вона виготовлена у третьому кварталі 2023 року, а отже, у період дії санкційних обмежень щодо держави-агресора. Тому встановлення вказаних компонентів може надати можливість відповідним чином реагувати на постачання таких компонентів країни-агресора, що у свою чергу зміцнить обороноздатність держави», — сказав Дальока.

Після огляду призначать експертизи. Як пояснив Дальока, фахівці Центрального науково-дослідного інституту озброєння дослідять компоненти та технології виготовлення цієї бойової частини. Це допоможе українським спеціалістам використовувати технології при розробці засобів ураження й боротьби з таким озброєнням росіян.

Як писав KharkovNEWS.info, бойова частина ракети лежала у полі на території Коломацької громади Богодухівського району. До проведення огляду її охороняли. Вартість бойової частини сягає майже мільйона доларів.

Джерело

Новости Харькова