Без доріг, вода за графіком. Як житимуть громади Харківської області без «військового податку»

Бюджет Дергачів на 76% складається з податку на доходи військових.

У громад забирають військові податки. Верховна Рада у першому читанні проголосувала за законопроєкт № 10037. Він передбачає передачу податку на доходи фізосіб (ПДФО) військових з місцевих бюджетів до спеціального фонду державного бюджету. 

Харків та інші громади області таким чином втрачають значну частину грошей. У деяких «військовий» податок складав третину надходжень, в інших — дві третини бюджету. Без цих грошей їм доведеться суттєво урізати видатки.

Доходи виросли увосьмеро

Податок із зарплат військових і зараз лишається в громадах лише частково — на 64%. Але тепер уряд хоче забрати все. Автором законопроєкту виступив прем’єр-міністр Денис Шмигаль. Його підтримав голова Комітету з питань фінансів ВР Данило Гетманцев. Основні аргументи керівників: треба витрачати гроші не на ремонти та клумби, а на виробництво дронів. 

Депутати підтримали пропозицію, у першому читанні за законопроєкт проголосували 236 парламентарів. Дійсно, пропозиція уряду перерозподілити доходи виглядає логічно, адже під час війни витрата грошей на озброєння — важливіша, ніж витрати місцевих громад на власні потреби. Крім того, коштів на озброєння не вистачає. Дефіцит державного бюджету за 8 місяців становить 750 мільярдів гривен. У той час як місцеві бюджети отримали небачені прибутки.

«За час повномасштабного вторгнення доходи місцевих бюджетів від військового ПДФО збільшились у вісім разів. За 2023 рік прогнозована сума складе понад 96 млрд грн. Тоді як у 2021 році — близько 12 млрд грн. Зростання відбувається виключно тому, що держава збільшує видатки на сектор оборони та зарплати військових», — пояснив голова уряду і автор законопроєкту Денис Шмигаль.

Автором законопроєкту виступив керівник уряду Денис Шмигаль. Фото: Кабінет міністрів

У Комітеті з питань фінансів вже порахували, що завдяки перерозподілу вдасться залучити до спецфонду 25 мільярдів у цьому році і 100 мільярдів у 2024 році.

«Логіка полягає в тому, що військовий ПДФО у зв’язку із підвищенням виплат військовим збільшив дохідну частину місцевих бюджетів. На правду кажучи, органи місцевого самоврядування отримали ці кошти, не докладаючи зусиль. Ці гроші потрібні безпеці й обороні», — пояснив Гетманцев під час форуму «Харків. Відновлення». 

Якщо депутати встигнуть ухвалити закон і президент його підпише, то вже з 1 жовтня податок йтиме на два напрямки: 50% — Держспецзвʼязку, 50% — Міністерству з питань стратегічних галузей промисловості. 

Доведеться давати воду по графіку

«Асоціація міст України» звернулася до президента, голів уряду та парламенту з пропозицією все-таки не забирати у громад всі «військові» гроші.  Натомість підтримати законопроєкти 5995-д та 5960-1, що легалізують допомогу органів місцевого самоврядування ЗСУ. В Асоціації кажуть, що місцеві голови і так тісно взаємодіють із збройними силами, які розміщені та території громад і підтримують їх зокрема за рахунок місцевого бюджету.

«Витрати місцевого самоврядування, пов’язані з військовими діями, перевищують розмір надходжень від військового ПДФО мінімум на 77%, адже це не тільки допомога силам безпеки й оборони, а й забезпечення ВПО, розчищення і відновлення зруйнованих вибухами будівель і інфраструктури, утримання лікарень, надання допомоги сім’ям військовослужбовців», — йдеться у зверненні Асоціації. 

Таку позицію підтримують далеко не всі міські голови. Мер Первомайського Микола Бакшеєв згоден з урядом і вважає, що «військові» податки мають належати військовим. 

«Це не критичні для нас гроші. Ми вважаємо, що адекватно те, що ПДФО повернеться до державного бюджету, бо воно не пов’язане з діяльністю громади. Щоб не було докорів: гроші є — і починають купувати бруківку чи ще щось», — відповів Первомайський міський голова на запитання KharkovNEWS.info.

Первомайський знаходиться хоч і недалеко від зони бойових дій, але все ж в тилу. Громада постраждала від обстрілів, але змогла зберегти усіх платників податків: працює борошномельний комплекс, підприємство з виготовлення круп і фабрика вікон. Завдяки цьому бюджет громади виріс.

Зовсім інша ситуація в Дергачівській громаді, частина якої була під окупацією, де масштабні руйнування інфраструктури і яку досі обстрілюють з території Росії. Повністю припинив роботу аграрний сектор громади, підприємства релокувалися на захід країни і сплачують податки там. Єдине, що рятує, — податок на зарплати військових, яких у прикордонному районі багато. 

У Дергачах доведеться згорнути багато соціальних проєктів. Фото: Сергій Козлов/KharkovNEWS.info

«Якщо ці кошти будуть вилучені, це згорне велику кількість соціальних програм, у тому числі буде закрита програма підтримки ЗСУ. Дергачівська громада надала під 80 мільйонів гривень підтримки військовим, ми на другому місці в області після Харкова. Крім того, це допомога родинам загиблих військовослужбовців, закупівля будматеріалів для відбудови, ми не зможемо також співфінансувати проєкти відбудови», — розповів KharkovNEWS.info голова Дергачівської військової адміністрації В’ячеслав Задоренко.

Відновлення шляхів, якими військові та медики дістаються державного кордону, також співфінансується громадою. Від ремонту стратегічно важливих доріг доведеться відмовитись. За словами Задоренка, доведеться економити на вуличиному освітленні та давати воду за графіком. У громаді вже зробили відповідні розрахунки та подали запити до Кабміну з проханням дати дотації хоча б на захищені статті бюджету. 

Певні субвенції пообіцяв Харкову Данило Гетманцев, коли Ігор Терехов поскаржився на колосальні втрати міста: 650 млн грн вже цього року та 3,4 млрд грн у наступному. Усього бюджет міста складає 16 мільярдів гривень.

Олена Павленко

Джерело

Новости Харькова