Американський мільйонер дав гроші на фабрику-кухню у Харківській області

У Лозовій побудують другу в Україні фабрику-кухню.

Розпочати будівництво планують цієї весни.

Фонд американського мільйонера та філантропа Говарда Баффета надав 12 мільйонів доларів на будівництво другої фабрики-кухні в Україні. Перше таке виробництво організували у місті Буча на Київщині, воно запрацювало у грудні минулого року. Друге з’явиться у місті Лозова на Харківщині.

«The Howard G. Buffett Foundation пожертвував $10 млн для фабрики-кухні в Бучі та виділив понад $12 млн на підтримку другого такого об’єкта. З початку повномасштабного вторгнення в Україну фонд виділив понад $500 млн, зокрема $255 млн на підтримку української продовольчої безпеки та посилення спроможності країни збирати врожай та експортувати продовольство», — повідомили в Офісі президента.

Фабрика-кухня у Лозовій буде готувати обіди для закладів освіти Лозівської та Близнюківської громад, в яких навчаються майже 14 000 учнів. 

«Ще один потужний крок реформи шкільного харчування, щоб дати дітям якісну та корисну їжу, яка особливо потрібна в умовах стресів воєнного часу. Це також важливий поштовх для громад, бо це робочі місця й економічне пожвавлення там, де воно потрібне. Допомога родинам – діти не тільки отримають якісні обіди, а й навчаться здорового підходу до харчування», — зазначила перша леді України Олена Зеленська.

Голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов розповів, що для роботи майбутньої фабрики-кухні створили комунальне підприємство «Харківський обласний комбінат харчування». Окрім цього, наразі працюють над облаштуванням укриттів, ремонтують харчоблоки, навчають персонал, шукають транспорт для підвезення до закладів освіти учнів.

Фабрика-кухня буде окремим підприємством, яке готуватиме обіди, займатиметься шоковим охолодженням готових страв (за температури плюс три градуси) та доставлятиме охолоджені страви до закладів освіти та оздоровлення й відпочинку. Фабрика-кухня зможе робити до 10 000 порцій обідів на день, надавати обіди від 30 до 40 закладам освіти. Дітям обіцяють готувати якісну їжу.

Фото: Офіс президента

Нагадаємо, наприкінці липня минулого року на сесії Лозівської міської ради затвердили договір з американською фундацією «Конфлікт та розвиток» на будівництво фабрики-кухні. Фабрика-кухня розміститься на Авилівці, поряд із ліцеєм №8, який був зруйнований під час російської атаки. Там уже готували ділянку площею майже чотири гектари.

Як писав KharkovNEWS.info, першу в Україні фабрику-кухню відкрили 18 грудня 2023 року у місті Буча Київської області. На цій фабриці-кухні готують обіди для учнів і дошкільнят 30 закладів освіти трьох громад —  Бучанської, Немішаївської та Бородянської.

Джерело

Новости Харькова