«20 днів у Маріуполі» увійшов до шортлистів «Оскару-2024»

Номінанти на премію стануть відомі наприкінці січня.

На «Оскар» претендує фільм про злочини російських військових у Маріуполі.

Фільм Мстислава Чернова «20 днів у Маріуполі» увійшов до шортлистів премії «Оскар-2024». Фільм представлений одразу у двох категоріях — «Документальний фільм» та «Міжнародний фільм». Відповідний перелік робіт опублікували на сайті «Оскару-2024». У кожній із категорій представлені по 15 кінострічок. Фільми, які увійшли до шортлисту категорії «Документальний фільм» обрали із-поміж 167-ми. У номінації «Міжнародний фільм» прийняли стрічки із 88 країн та регіонів, наразі обрані також п’ятнадцять претендентів.

«П’ятнадцять фільмів будуть претендувати на 96-у церемонію вручення премії «Оскар» у категорії «Документальний повнометражний фільм». У цій категорії було прийнято сто шістдесят сім фільмів. Члени відділу документального кіно голосують за визначення короткого списку та номінантів», — сказано на сайті премії.

Зазначимо, у 2024 році проходитиме 96-та церемонія вручення премії «Оскар». Номінанти на неї стануть відомі 23 січня 2024 року. Сама церемонія пройде 10 березня.

Нагадаємо, стрічку разом із Черновим створювали фотограф Євген Малолєтка та продюсер Василіса Степаненко. Вони були останніми журналістами, які залишалися і працювали в окупованому Маріуполі.

Як писав KharkovNEWS.info, Мстислав Чернов отримав приз глядацьких симпатій на американському фестивалі незалежного кіно Sundance за фільм «20 днів у Маріуполі» у січні 2023 року. Завдяки роботі Чернова та Малолєтки світ дізнався про злочини росіян у Маріуполі: гуманітарну катастрофу, викликану облогою, масові поховання мирних мешканців, наслідки бомбардування пологового будинку №3. Медіафайли фотографи надсилали, ховаючись під сходами біля розтрощеного продуктового магазину — з єдиного місця в Маріуполі, де зберігався зв’язок.

Джерело

Новости Харькова