Збитки через війну на Харківщині сягають 18 мільярдів доларів

У регіоні поступово відновлюватимуть пошкоджені та зруйновані будівлі.

Через війну зруйновані та пошкоджені 18 000 об’єктів.

Станом на сьогодні збитки від російського вторгнення по Харкову та Харківській області сягають 18 мільярдів доларів. Зруйновані та пошкоджені 18 000 будинків, закладів освіти та інших будівель. Про це повідомив голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов в інтерв’ю «Думці».

«Якщо брати так, то десь ми вже нарахували близько 18 млрд доларів. Але ця цифра умовна, вона досить приблизна. Ця сума, включаючи місто. У нас 18 тисяч наразі зруйнованих або пошкоджених об’єктів. Це і вищі навчальні заклади, будинки, житлова інфраструктура тощо. Щоб порахувати вартість будівництва, потрібно зробити експертизу, потрібно зробити проєктно-кошторисну документацію на відновлення, а це досить дорого», — сказав Синєгубов.

На нараді з прем’єр-міністром України Денисом Шмигалем 16 лютого представили план швидкого відновлення Харкова та області. Він включає відновлення, зокрема, житлової, медичної та освітньої інфраструктури. Як зазначив Синєгубов, одразу відновити все не вийде, оскільки бойові дії ще тривають, однак до відновлення вже будуть приступати. Допомагатимуть у цьому міжнародні партнери.

«Велика кількість країн. Ви знаєте, є фонд United24, інші фонди, які наповнюються. Міжнародні донори, партнери готові вкладати кошти. Міністерство, яке очолює пан Кубраков, розробляє зараз концепцію, як це буде відбуватися, тому що ми маємо уникнути будь-яких корупційних проявів, щоб це було прозоро перед нашими міжнародними партнерами, тому що це їхні кошти, і щоб це було ефективно і швидко на місцях, щоб люди максимально отримали ефект», — розповів Синєгубов.

Як писав KharkovNEWS.info, за час війни пошкоджено 6116 будівель і споруд у Харкові. 

Серед пошкоджених об’єктів 3352 — це багатоквартирні житлові будинки, 1809 — приватні будинки, 280 — дитячі садки, школи та вищі заклади освіти, 77 — заклади охорони здоров’я, 174 — адміністративні будівлі та споруди соціальної інфраструктури, 424 — інші об’єкти, у тому числі комунальної та критичної інфраструктури, споруди комерційного призначення.

Джерело

Новости Харькова