Засідання по справі авіакатастрофи у Харківській області відклали

У Полтаві мають слухати справу про авіакатастрофу, яка сталася біля Чугуєва восени 2020 року.

Підготовче засідання досі не можуть розпочати, оскільки один з обвинувачених не з’являється до суду та запевняє, що виконує бойові завдання.

12 грудня у Київському районному суді Полтави мало відбутися підготовче засідання щодо справи про авіакатастрофу Ан-26, яка сталася біля Чугуєва восени 2020 року. Однак його відклали. Про це пише «Суспільне».

До залу суду прийшов обвинувачений Олександр Турінський, адвокати деяких обвинувачених, частина учасників вийшла на онлайн-зв’язок. Захисники обвинуваченого В’ячеслава Глазунова (колишній командир військової частини у Чугуєві) Олександр Мунька та Марина Юр’єва знову казали, що Глазунов продовжує виконувати бойові завдання, тому не може прийти на засідання. Коли саме їхній підзахисний зможе долучитися, вони не повідомили, однак зазначили, що він не хоче затягувати процес розгляду справи.

«Ми просимо врахувати поважність причин, за яких обвинувачений Глазунов не має можливості узяти участь у судовому засіданні. У матеріалах кримінального провадження міститься його заява особисто написана, у якій він просив у разі надходження клопотань, зокрема, про зупинення провадження, розглядати без його участі», ― звернувся адвокат Глазунова Мунька.

Проте представник потерпілих Віталій Погосян був проти продовження засідання, оскільки, за його словами, законодавство не передбачає такого порядку, коли клопотання розглядають без обвинуваченого. Він каже, що можна зупинити провадження щодо Глазунова й слухати щодо інших, аби розпочати розгляд.

Захисниця обвинуваченого Сергія Дроздова (екскомандувач Повітряних Сил Збройних Сил України) Марина Мкртичева також виступила проти розгляду справи за відсутності Глазунова, підстав для того, щоб зупиняти провадження, вона не бачить, тому запропонувала відкласти розгляд. Крім того, адвокат припустила, що Глазунов може затягувати справу.

«Виявилося, що в особи (обвинуваченого Глазунова ― ред.) наявні бойові завдання і він не прибуває до зали судових засідань. Раніше він системно прибував до суду. Більше того, нам відомо, що він перебуває у підпорядкуванні, зокрема, пана Турінського. Ми припускаємо, що можуть здійснюватися умисні дії, спрямовані на затягування судового процесу», — сказала Мкртичева.

Однак Турінський заявив, що Глазунов йому не підпорядковується. 

За відкладання розгляду був і прокурор Спеціалізованої прокуратури у сфері оборони Східного регіону Павло Юхимович. Він повідомив, що звертався до Глазунова, аби той прийшов на засідання, однак відповіді не отримав.

Суд заслухав думки усіх учасників і вирішив перенести підготовче засідання на 29 січня 2024 року. 

Як писав KharkovNEWS.info, увечері 25 вересня 2020 року військово-транспортний борт Ан-26Ш впав і загорівся неподалік Чугуєва. На борту було 27 людей, вижити вдалося тільки одному — В’ячеславу Золочевському. На місці загинули 25 людей, ще один, Віталій Вільховий, помер у лікарні. Попрощалися із загиблими 6 жовтня на площі Свободи, після чого поховали в одинадцяти регіонах України.

У справі Ан-26 обвинувачуються екскомандувач Повітряних сил України Сергій Дроздов, колишній командир військової частини А41104 В’ячеслав Глазунов, екскерівник польотами частини А41104 Олександр Жук, колишні заступники командира частини А41104 Олександр Вовк і Роман Куценко, колишній тимчасовий виконувач обов’язків начальника Харківського національного університету Повітряних сил ім. Кожедуба Олександр Турінський.

Джерело

Новости Харькова