За рекламу російською підприємців Харківщини оштрафували на 200 000 гривень

В області виявили 350 порушень законодавства про рекламу.

Розміщення реклами недержавною мовою стало найпоширенішим порушенням законів про рекламу.

Про це розповіли в Головному управлінні Держпродспоживслужби в Харківській області.

У 2023 році фахівці Управління захисту прав споживачів та контролю за регульованими цінами дослідили 379 рекламоносіїв в області та виявили 350 порушень. На порушників наклали штрафи на суму 575 тис. грн. З цієї суми 199, 01 тисячу гривень мають заплатити підприємці за розміщення реклами недержавною мовою.

Крім того, найчастіше порушували закон про рекламу лікарських засобів, медичної техніки, методів профілактики, діагностики, лікування і реабілітації.

Загалом минулого року фахівці Управління захисту прав споживачів розглянули 540 звернень громадян та повернули споживачам грошей на суму 115,1 тис. гривень. 

«Найчастіше споживачі зверталися з питаннями щодо якості непродовольчих товарів – 48% звернень, якості наданих послуг (36%), якості продовольчих товарів (16%)», — повідомили у Держпродспоживслужбі.

Як писав KharkovNEWS.info, найчастіше закон «Про рекламу» порушують власники стоматологічних клінік, салонів краси, оптики, ломбардів. У 2022 році щодо розміщення реклами недержавною мовою в Харкові зареєстрували 44 скарги споживачів. Ухвалили 32 рішення про накладання штрафу на суму 163 тис. грн.

Джерело

Новости Харькова