Убивці письменника. Поліція назвала імена окупантів, які катували і застрелили Володимира Вакуленка

Тіло дитячого письменника знайшли на кладовищі під номером 319.

Окупанти схиляли Володимира Вакуленка до співпраці із «новою владою», а потім застрелили його.

Слідчі ідентифікували двох російських окупантів, які застрелили дитячого письменника Володимира Вакуленка та вбили ще принаймні трьох жителів. Це уродженці міста Луганськ, які служать у 4-й роті 4-го батальйону 204-го стрілецького полку мобілізаційного резерву «ЛНР» 2-го армійського корпусу 8-ї загальновійськової армії Південного воєнного округу Збройних сил Росії. Один, 33-річний військовий (позивний — «Лев»), є командиром роти, інший, його підлеглий, — це кулеметник із позивним «Удод».

Як установило слідства, минулого року вони перебували у селі Капитолівка (Ізюмщина). Їм стало відомо про те, що у селі мешкає український дитячий письменник Володимир Вакуленко, який засуджує дії Росії проти України. До нього прийшли з обшуком 22 березня 2022 року. Після обшуку Вакуленка разом із 14-річним сином затримали та привезли на базу окупантів, аби схилити його до співпраці.

Проте Вакуленко відмовився. Тоді його змусили зняти з себе одяг та почали шукати на тілі татуювання з українською символікою. Вакуленко знову сказав, що не стане співпрацювати із «новою владою». Того разу Вакуленків повернули додому. Однак за два дні окупанти повернулися та затримали тільки Вакуленка-старшого. Вони забрали рюкзак письменника, де були шеврони Збройних сил України та «Азову».

«Після цього командир роти «Лев» наказав своєму побратиму-кулеметнику застрелити письменника. «Удод» вистрелив у чоловіка з пістолета Макарова. Внаслідок отриманих вогнепальних поранень Володимир Вакуленко помер на місці. Його тіло з документами було знайдено вздовж дороги поблизу АЗС, розташованій на автошляху з м. Ізюм у напрямку с. Капитолівка», — розповіли у Харківській обласній прокуратурі.

За словами начальника Слідчого управління ГУ Нацполіції Харківщини Сергія Болвінова, у письменника вистрілили тричі, у тулуб та передпліччя.

Окрім Володимира Вакуленка, ці двоє окупантів убили ще трьох людей — колишнього учасника АТО та двох чоловіків, яких вони затримали у лісі, коли ті збирали шишки, аби розпалити вогонь для самовара та приготувати чай. Спочатку їх утримували у погребі в антисанітарних умовах і били палками, у тому числі 76-річного чоловіка, який ледве ходив. Потім відвезли у ліс у Капитолівці та застрелили. Окрім цього, слідству відомо про ще один факт жорстокого поводження цих окупантів із мирними мешканцями.

«Як і з вбивством Володимира Вакуленка, командир роти наказав своєму підлеглому на прізвисько «Удод» застрелити чоловіків. Експертизами встановлено, що двоє загиблих були вбиті пострілами з пістолета Макарова. Третього потерпілого окупанти забили ногами та руками до смерті. Допитані свідки розповіли, що командир роти «вихвалявся» перед людьми, що причетний до вбивств їх односельців, але додав, що своїми руками це не робив, аргументуючи це тим, що «сам боится убивать, — повідомили у прокуратурі. —  Одному із «затриманих» вони силою засунули у рот 1 гривню. Окупанти додали, що якщо чоловік прибере «кляп» з рота, вони його розстріляють. Проте після нелюдського утримування у погребі вони таки відпустили цивільного чоловіка».

Підозру загарбникам сформували за ч. 2 ст. 27, ч. ч. 1, 2 ст. 28 і ч. ч. 1, 2 ст. 438 (порушення законів та звичаїв війни) Кримінального кодексу України. Їм загрожує 15 років ув’язнення або довічне позбавлення волі. Наразі ухвалюють питання про оголошення їх у розшук.

Нагадаємо, Володимиру Вакуленку було 50 років. У нього залишився неповнолітній син.

Як писав KharkovNEWS.info, тіло Володимира Вакуленка понад місяць пролежало на вулиці, потім його поховали на масовому кладовищі. Після деокупації тіло Володимира Вакуленка знайшли у могилі під номером 319. Згодом ДНК-експертиза підтвердила, що це він. Письменника перепоховали у Харкові.

Джерело

Новости Харькова