У власність держави повернули ставок та землі лісгоспу в Харківській області

Їх віддали в оренду з порушенням законодавства.

Суд повернув у власність держави землі вартістю понад 154 млн грн.

Йдеться про ставок у Куп’янському районі поблизу села Новоселівка, а також прибережну смугу площею майже 60 га. У 2004 році тоді ще Великобурлуцька райдержадміністрація (після укрупнення районів була ліквідована) віддала їх в оренду на 10 років приватному підприємству для для рибогосподарських потреб. У 2014-му дію договору поновили ще на 20 років.

«Слідчі встановили, що відповідно до цієї додаткової угоди, підприємству передавались в оренду земельні ділянки площею близько 60 га, однак з іншими кадастровими номерами, що суперечить вимогам законодавства», — розповіли в прокуратурі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Харків’янин незаконно видобував пісок у Жовтневому лісгоспі

Аби віддати ці ділянки в оренду, треба було розробити проєкт землеустрою і погодити його з уповноваженими органами. До того ж, прибережна смуга частково накладається на земельні ділянки лісогосподарського призначення, що  розташовані на території Великобурлуцького лісництва. «Куп’янське лісове господарство» згоду на їх передачу в оренду не давало.

За втручання органів прокуратури орендований підприємством водний об’єкт площею 52 га повернуто власнику — Великобурлуцькій селищній раді. Проте землі прибережної захисної смуги площею більше 6 га до цього часу залишалися у користуванні орендаря. За позовом Куп’янської окружної прокуратури суд повернув ділянки державі. Триває строк на апеляційне оскарження.

Джерело

Новости Харькова