У президента просять надати «Героя України» льотчику-штурмовику з Харківської області

Батько захисника написав петицію Володимиру Зеленському.

Під час знищення російської техніки та окупантів у літак капітана Вадима Мороза влучила ракета, захисник встиг відвести літак від житлових будинків.

Володимира Зеленського просять присвоїти звання «Герой України» (посмертно) льотчику Вадиму Морозу, який загинув на початку повномасштабної війни. Відповідна петиція опублікована на сайті президента. Петицію написав батько загиблого героя.

Вадим Мороз народився 9 листопада 1995 року у селі Вербівка Балаклійської громади, Закінчив місцеву школу, потім Харківський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою, вступив до Харківського національного університету Повітряних сил ім. Кожедуба.

Вадим став на захист України у перший день повномасштабного вторгнення, був льотчиком 299-ї бригади тактичної авіації ім. Василя Нікіфорова, капітаном. 

«24 лютого 2022 року літак капітана Вадима Мороза одним із перших здійнявся в небо. Здійснивши 5 бойових вильотів, Вадим відчайдушно знищував ворога — влучно цілився по ворожім колонам, знищував мости та переправи на шляху окупанта, не даючи змогу захопити територію суверенної держави», — розповів Сергій Мороз.

Загинув Вадим Мороз 3 березня 2022 року. Того дня він вийшов у бойовий виліт на СУ-25 біля села Новоолександрівка (Миколаївська область), аби зупинити російських військових. Захисник виявив колони російської техніки та особового складу й відкрив по них вогонь. Зупинити росіян йому вдалося, проте під час другого заходу для атаки колони він загинув: у літак влучила російська ракета. Вадим Мороз встиг відвести літак від житлових будинків.

«Зробивши бойовий розворот, зайшов вдруге на колону, тим самим розуміючи, що йде на вірну загибель, він все ж таки вирішив до останнього знищити як можна більше ворожої техніки. Капітан Мороз почав відпрацьовувати по них гарматою, але в цей момент в літак влучила ракета ППО росіян. За свідченнями місцевих жителів села, на гранично малих висотах, до останнього відводячи підбитий літак від жилих будинків, незважаючи на те, що хоч і мав змогу катапультуватися, все ж пішов на північний схід в сторону с. Перемога. Літак впав 1,5-2 км від села, тим самим зберігши життя місцевим мешканцям, які в цей час перебували у власних будинках, переховуючись від окупантів», — розказав батько захисника.

Указом президента від 22 березня 2022 року Вадим Мороз посмертно нагороджений орденом Богдана Хмельницького III ступеня. 

Нагадаємо, президент розглядає петиції, якщо вони набирають не менше 25 000 підписів громадян протягом не більше трьох місяців із дня їх опублікування. Голосування за петицію про надання «Героя України» Вадиму Морозу розпочалося 15 лютого. На сьогодні звернення підтримали 3860 людей. Підписати петицію можна за посиланням тут.

Як писав KharkovNEWS.info, петиція про присвоєння «Героя України» загиблому харківському льотчику Андрію Пільщикову («Джусу») набрала необхідні голоси. Проте станом на 16 лютого вона досі перебуває на розгляді.

Джерело

Новости Харькова