У Лозовій облаштують кладовище для військових

За інформацією: Суспільне Харків.

Кладовище для військових облаштують у Лозовій. Лютий 2023 року. Фото: Юлія Токар/Суспільне Харків

У Лозовій на Харківщині планують облаштувати військове кладовище. З початку повномасштабної війни у місті поховали понад 30 військових, ще стільки ж — на цвинтарях у селах та селищах громади, розповів секретар міськради Юрій Кушнір. За його словами, усі деталі та ескізи кладовища погоджуватимуть з рідними полеглих бійців.

Чоловік лозів’янки Юлії Устименко отримав поранення під Бахмутом восени 2022 року. Після місяця боротьби за життя військовий помер у день народження свого сина — третього грудня. Поховали Сергія на центральному кладовищі у Лозовій.

Могила чоловіка Юлії Устименко Сергія. Лютий 2023 року. Фото: Юлія Токар/Суспільне Харків

"Навіть, коли хворів, лежав у лікарні, він так захотів кави, попросив мене, щоб я купила, я принесла, а лікар не дозволила. Він так засмутився. Тепер я завжди приношу йому каву", — розповідає Юлія Устименко.

Лозів’янка Юлія Устименко. Лютий 2023 року. Фото: Юлія Токар/Суспільне Харків

Місце, де похований чоловік Юлії, стане військовим кладовищем. Тут заасфальтують доріжки, на вході встановлять пам'ятний знак, зроблять для усіх однакові пам’ятники, біля могил стоятимуть прапори, розповідає секретар міськради Юрій Кушнір.

"Попередня робоча назва цього проєкту — "Поле слави". Ми напрацьовуємо варіанти пам'ятників. Після того, як розробимо два робочі ескізи, зрозуміємо вартість за одиницю, також напрацьовуємо варіант напису — має бути однотипним", — пояснює секретар Лозівської міськради.

Секретар Лозівської міськради Юрій Кушнір. Лютий 2023 року. Фото: Юлія Токар/Суспільне Харків

Орієнтовно роботи планують розпочати у квітні, говорить Кушнір. Каже, на це з місцевого бюджету спрямують майже три мільйони гривень.

"Якщо залишаться кошти, їх повернуть до бюджету. Якщо їх не вистачатиме, то будемо просити депутатів, щоб виділили додаткові кошти", — розповідає Кушнір.

Кладовище у Лозовій. Лютий 2023 року. Фото: Юлія Токар/Суспільне Харків

"Так буде правильно, тому що не кожен може дозволити собі поставити гарний пам'ятник. Ось, наприклад, хлопчик — могилка біля мого чоловіка — він сирота, в нього навіть немає фото. Я буду про нього піклуватися, доглядати цю могилку", — розповідає Юлія.

Встановити на новому кладовищі меморіал, щоб вшанувати загиблих, пропонує голова місцевої громадської організації "Пам'ять серця" Лариса Шевченко. Ця організація об’єднує родини полеглих бійців.

Голова місцевої громадської організації «Пам’ять серця» Лариса Шевченко. Лютий 2023 року. Фото: Юлія Токар/Суспільне Харків

"Спільний меморіал дійсно потрібен. Багато тіл ще не знайдено, не поховано, тому без меморіалу обійтись ніяк не зможемо. Я думаю, що, на превеликий жаль, там буде багато прізвищ", — говорить Лариса.

Син Лариси Шевченко Олег загинув під час проведення антитерористичної операції на Донеччині у 2017 році. Його поховали поруч з іншими захисниками на алеї міського кладовища — за кілометр від місця, де облаштують цвинтар для військових.

Кладовище у Лозовій. Лютий 2023 року. Фото: Юлія Токар/Суспільне Харків

Ці могили на нове місце переносити не будуть, говорить секретар міськради Юрій Кушнір.

"Коли вони знаходяться на війні, у них там свої посади, а коли приїжджають вже, на жаль, ось сюди, вони однакові, вони всі герої. Вони віддали життя за нас, щоб ми могли пити каву зранку", — каже Кушнір.

Новости Харькова