У Краснограді відмовляються перейменовувати місто

Міська влада хоче призупинити перейменування.

25 січня міська рада Краснограда звернулася до Президента, Верховної Ради і Кабміну щодо збереження історичної назви міста.

Крім того, депутати передали петицію місцевих мешканців щодо призупинення перейменування.

У петиції щодо призупинення перейменування Краснограда, що розміщена на сайті міськради, зокрема, йдеться: «Люди, які відстоюють право зберегти назву рідного міста, а саме назву Красноград, не є ворогами України, не є зрадниками… До Вас, також, звертаються захисники нашої Красноградської Територіальної Оборони з проханням не змінювати назву міста, а саме назву Красноград на інші пропоновані назви поки не закінчиться війна».

У зверненні до Верховної Ради красноградські депутати, посилаючись на думку мешканців громади, просять: «За умови відсутності документальних доказів належності назви міста Красноград до російського імперського наративу, вивчити можливість, як виняток, не перейменовувати місто».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Харкові перейменували 65 вулиць: повний перелік

Крім того, депутати Краснограда просять «перенести прийняття рішення у цій резонансній справі на період після закінчення періоду дії воєнного стану», та більше — розглянути можливість змінити чинне законодавство та відкласти до завершення дії військового стану перейменування населених пунктів, що підпадають під дію Закону України «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Первомайський не змогли перейменувати з восьмої спроби
     
Водночас на виконання Закону орган місцевого самоврядування має надати пропозицію назви міста. 
Отже, у разі внесення на розгляд Верховної Ради України питання щодо перейменування Краснограду Харківської області, міська рада запропонувала альтернативну назву — «місто Славноград».

«Маємо надію, що волевиявлення мешканців буде враховано Верховною Радою України при прийнятті остаточного рішення», — йдеться в зверненні, яке опублікувала Красноградська територіальна громада.

Міська голова Краснограда Світлана Кривенко прокоментувала Суспільне Харків звернення міськради.

«Нам надійшов лист від місцевих жителів, від хлопців з територіальної оборони, від представників громадських організацій з проханням до Верховної Ради призупинити рішення щодо перейменування нашого міста до закінчення війни. У листі — 1000 підписів. Ми врахували думку людей, тому передамо цього листа із підписами та альтернативне рішення із назвою «Славноград», — розповіла Кривенко.

Нагадаємо, жителі Краснограда не схотіли йти шляхом дерусифікації. У місті придумали, як «захистити» стару назву. Там стверджували, що корінь «красн» начебто слід тлумачити як «гарне» та «красиве». Проте Український інститут національної пам’яті вніс Красноград до переліку населених пунктів, які треба перейменувати. Красноградська міська рада мала подати Верховній Раді пропозиції про перейменування Краснограда до 27 січня, за їх відсутності нардепи самостійно обиратимуть варіанти.

9 січня у місті Красноград провели громадські слухання щодо перейменування міста. На розгляд громадян було винесено 3 альтернативні назви міста: за Берестин віддали свій голос 50 осіб, за Берестопіль — 3, за Славноград — 64. У слуханнях взяли участь 183 людини з 20 тисяч жителів міста.

Джерело

Новости Харькова